Σε έξαρση το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Έρευνες - Μελέτες

01 Φεβρουαρίου 2017

Κάθε άλλο παρά προς εκτόνωση βαίνει το οικονομικό έκγλημα, που λαμβάνει χώρο στο Διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου πέφτουν θύματα οικονομικών κυβερνοεγκλημάτων, ελάχιστοι καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι περίπου οι μισοί χρήστες του Διαδικτύου (το 52%), που έχουν πέσει θύμα απατεώνων κι έχουν απωλέσει χρήματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, έχουν καταφέρει να τα πάρουν πίσω και μάλιστα μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων ή ακόμα και τίποτα.

Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Διαδικτύου χάνουν $476 δολάρια ανά επίθεση“Με την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών απειλών κατά των καταναλωτών συνεχώς να αυξάνεται, οι απώλειες της διαδικτυακής απάτης, της κλοπής προσωπικών στοιχείων ταυτότητας και του hacking τρέχουν τώρα με ρυθμούς δισεκατομμυρίων ανά έτος. Και καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στις αρχές, το αληθινό οικονομικό κόστος υπολογίζεται να είναι σημαντικά υψηλότερο”, αναφέρει η Kaspersky Lab.

Η έρευνα αποκαλύπτει πόσο δαπανηρές είναι τελικά αυτές οι επιθέσεις για τους χρήστες του Διαδικτύου και πόσο προσοδοφόρες έχουν γίνει για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Διαδικτύου χάνουν $476 δολάρια ανά επίθεση κι ένας στους δέκα ανθρώπους, που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι έχασε περισσότερα από $5.000 δολάρια σε μια ή περισσότερες επιθέσεις.

Μια μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου λέει ότι διεξάγει χρηματοοικονομικές συναλλαγές online (81%) και μόλις κάτω από το μισό των χρηστών (44%) δηλώνει ότι αποθηκεύει τα οικονομικά στοιχεία στις “έξυπνες” συσκευές του. “Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες, πλέον, συνδέονται διαδικτυακά για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν ευκαιρίες να εισπράξουν άμεσα, γεγονός που καθιστά σημαντικό για τους χρήστες να έχουν ισχυρή ασφάλεια στο Διαδίκτυο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα χρήματά τους”, σημειώνει η Kaspersky Lab. 

Προστασία
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 60% των χρηστών του Διαδικτύου προστατεύει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του δεδομένα.

Επιπλέον, οι συμπεριφορές σε σχέση με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μπορούν να επηρεαστούν από τους χρήστες που λανθασμένα πιστεύουν ότι, εάν χάσουν χρήματα σε κάποια συναλλαγή, αυτά άμεσα θα τους επιστραφούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι πιστεύουν πως θα αποζημιωθούν από τις τράπεζες για το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι πάνω από τους μισούς (52%) απ’ όσους έχουν αναφέρει χρηματική απώλεια δεν τους έχουν επιστραφεί όλα τους τα κλεμμένα χρήματα.

“Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να διαπράξουν οικονομικά εγκλήματα μέσω malware, phishing και πολλών άλλων τεχνικών. Γι’ αυτό, μην υποθέσετε ότι θα αποζημιωθείτε παίρνοντας πίσω τα χρήματα σας, σε περίπτωση  που πέσετε θύμα οικονομικού εγκλήματος μέσω Διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος, ώστε να διασφαλίσετε τα οικονομικά σας στοιχεία μέσω Διαδικτύου είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσετε θύμα εκμετάλλευσης”, αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ