Σε καθοδική πορεία οι πωλήσεις servers, διεθνώς

Έρευνες - Μελέτες

05 Δεκεμβρίου 2016

Στη σκιά της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εταιρικών προϋπολογισμών βρέθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2016, η παγκόσμια αγορά servers. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Gartner, οι πωλήσεις, σε διεθνές επίπεδο, υποχώρησαν κατά 5,8% σε αξία σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και διαμορφώθηκαν σε $12,7 δις, ενώ περιορίστηκαν κατά 2,6% σε όγκο στα 2,69 εκατ. συσκευές. Ενδεικτικό του κλίματος, που επικράτησε το εξεταζόμενο διάστημα στην αγορά των servers διεθνώς, είναι το γεγονός ότι από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές μόνον ο ένας κατάφερε να βελτιώσεις τις επιδόσεις του σε επίπεδο εσόδων και δύο σε επίπεδο τεμαχίων.

Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 5,8% το 3τρίμηνο του 2016, με τον όγκο των πωλήσεων να υποχωρεί κατά 2,6%“Η αγορά των servers επηρεάστηκε δυσμενώς, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2016 από τις συνολικά συντηρητικές δαπάνες των επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κατασκευαστές οφείλουν να ανανεώσουν τις προϊοντικές τους προτάσεις, ωθώντας τους τελικούς χρήστες να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των συσκευών τους, αν θέλουν να δουν την αγορά να περνά σε θετικό έδαφος”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner. 

Χαρακτηριστικό της “κατήφειας” στην παγκόσμια αγορά των servers κατά το 3ο τρίμηνο του έτους είναι ότι όλες οι περιοχές του πλανήτη - με ελάχιστες εξαιρέσεις - βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε σε όλες τις επιμέρους αγορές, πλην αυτήν της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία εμφάνισε θετικό πρόσημο 0,9%, ενώ η αξία των πωλήσεων μειώθηκε σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση την Ιαπωνία, που κατέγραψε άνοδο κατά 1,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Από τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες, αυτή των “x86 servers” είδε τις δυνάμεις τις να περιορίζονται κατά 2,3% σε όγκο κατά 1,6% σε αξία σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι κατασκευαστές 
Σε επίπεδο κατασκευαστών, η HPE κατάφερε να διατηρήσει το εξεταζόμενο διάστημα την πρωτιά τόσο σε επίπεδο τεμαχίων, όσο και αναφορικά με τα έσοδα. Όσον αφορά την αξία των πωλήσεων, η ΗΡΕ ήταν πρώτη με μερίδιο 25,5%, με τη Dell να ακολουθεί με 17,5%, τη Lenovo να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7,8%, ενώ Cisco και IBM ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση με 7,3% και 7%, αντίστοιχα.

Ως προς τον όγκο των πωλήσεων, την πρώτη θέση κατέλαβε και πάλι η ΗΡΕ με μερίδιο αγοράς 18,3% το 3ο τρίμηνο του 2016 και ακολουθούν: Dell με 16,8%, Lenovo με 8,5%, Huawei με 6,1% και Inspur Electronics με 4,5%. 

Οι πωλήσεις στην ΕΜΕΑ
Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε το 3ο τρίμηνο κατά 9,7%, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,1% στα $2,6 δις. 

Εκτιμήσεις εσόδων ανά κατασκευαστή Server, παγκοσμίως, 3ο τρίμηνο 2016 ($ΗΠΑ)

Πηγή
: Gartner (Νοέμβριος 2016)

Εκτιμήσεις πωλήσεων Server ανά κατασκευαστή, 3ο τρίμηνο 2016 (τεμ.)

Πηγή
: Gartner (Νοέμβριος 2016)


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ