Έρευνες - Μελέτες

Με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο της αγοράς ΙΤ, οι δαπάνες για ψηφιακή ασφάλεια

Ποσοστά ανάπτυξης διπλάσια από το μέσο ρυθμό διεύρυνσης της αγοράς του ΙΤ θα καταγράψουν οι δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια, έως το 2020. Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς cyber security θα κινηθούν - στο τέλος της δεκαετίας - στα επίπεδα των $102 δις, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,3% ή 38% αθροιστικά την περίοδο 2016-2020. Για το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια (hardware, software και υπηρεσίες) θα κινηθούν στα επίπεδα των $73,7 δις (Worldwide Semiannual Security Spending Guide). 

Σε επίπεδα των $102 δις οι δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια το 2020 - Στα $73,7 δις το 2016Τη χρονιά που διανύουμε, τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε συστήματα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με την ψηφιακή ασφάλεια, θα πραγματοποιήσει ο τραπεζικός τομέας ($8,6 δις). Σημαντικά έσοδα θα έχει η παγκόσμια αγορά ψηφιακής ασφάλειας και από τον κλάδο της βιομηχανίας, της μεταποίησης και το δημόσιο τομέα. Οι τέσσερις κλάδοι, μάλιστα, θα δημιουργήσουν το 37% των παγκόσμιων εσόδων της αγοράς ψηφιακής ασφάλειας κατά το 2016 και θα παραμείνουν οι τομείς με τις κορυφαίες επενδύσεις τουλάχιστον έως το 2020.

Επιπλέον, οι τομείς, οι οποίοι, με ορίζοντα το 2020, θα αυξήσουν με ταχύτερο ρυθμό τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή ασφάλεια, είναι πρώτα αυτός της υγείας (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 10,3%). Δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των σχετικών επενδύσεων θα πραγματοποιήσει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, ακολουθούμενος από αυτόν των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλειών και των επενδυτικών εταιρειών (σ.σ. οι δαπάνες για ψηφιακή ασφάλεια σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς θα διευρύνονται με ρυθμό 9% το διάστημα 2016-2020). 

Ο φόβος
“Οι επιχειρήσεις σήμερα φοβούνται - περισσότερο από ποτέ άλλοτε - μήπως πέσουν θύματα του επόμενου μεγάλου cyberattack ή γίνουν αντικείμενα ψηφιακού εκβιασμού. Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια αποκτά κορυφαία θέση στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων, που εστιάζουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι προϋπολογισμοί για την ψηφιακή ασφαλεία να χρησιμοποιούνται με σύνεση, επενδύοντας σε λύσεις με μέγιστη αποδοτικότητα”, αναφέρει, στην ανάλυσή της, η IDC.

Οι υπηρεσίες ψηφιακής ασφάλειας θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος των επενδυόμενων κεφαλαίων και συγκεκριμένα το 45% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δεύτερη μεγαλύτερη υποκατηγορία για τον κλάδο θα είναι το software, με τρίτη το hardware. 

Ανά περιοχή
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγαλύτερη αγορά, παγκοσμίως, για τις επενδύσεις σε ψηφιακή ασφάλεια, καθώς - μόνο το 2016 - κεφάλαια της τάξης των $31,5 δις θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον τομέα. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ($19,5 δις), με την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού να ακολουθεί και αυτήν της Μέσης Ανατολής-Αφρικής να έπεται.