Έρευνες - Μελέτες

Στο $1,7 τρις τα παγκόσμια έσοδα από το mobility το 2020

tabletsnew1

Σημαντική αύξηση των εσόδων από την αγορά του Mobility αναμένονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, καθώς η ανάγκη πολιτών και επιχειρήσεων για συνδεσιμότητα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εκτοξεύει τις αγορές συσκευών και υπηρεσιών. Το 2020 η παγκόσμια αγορά του Mobility εκτιμάται ότι θα έχει έσοδα της τάξης του $1,7 τρις, ενώ για το τρέχον έτος η δυναμική της μεταφράζεται σε $1,5 τρις παγκοσμίως.

Περί τα $40 δις θα προστίθενται ετησίως, έως το 2020, στα παγκόσμια έσοδα της αγοράς του mobilityΗ εν λόγω εκτίμηση, που προέρχεται από την IDC, αντιστοιχεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του Mobility κατά 2,2%, που σημαίνει πρακτικά ότι περί τα $40 δις θα προστίθενται ετησίως - έως το 2020 - στα παγκόσμια έσοδα του κλάδου. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του τομέα θα προέλθει από τις αγορές καταναλωτών και επιχειρήσεων σε επίπεδο hardware (smartphones, φορητοί υπολογιστές, tablets), καθώς και από τις υπηρεσίες, που σχετίζονται με το Mobility. Αλλά και τα έσοδα από την αγορά λογισμικού αναμένεται να διευρυνθούν. Για την ακρίβεια, θα “τρέξουν” με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, με τους προγραμματιστές να επιδίδονται σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργεί σε καταναλωτές και επιχειρήσεις το Mobility.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην κατηγορία του λογισμικού θα προσφέρουν οι επενδύσεις σε κινητές πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών, οι εφαρμογές για επαγγελματικά κινητά, καθώς και ο τομέας της ασφάλειας των κινητών για επαγγελματική χρήση.

“Παρά την πεποίθηση ότι η αγορά του Mobility ωριμάζει σταδιακά, υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού που συνδέεται με το Mobility. Μέχρι το 2020, οι δαπάνες για την αγορά λογισμικού θα αυξηθούν κατά 15%, με την ανάπτυξη mobile εφαρμογών να καθοδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC. 

Επιχειρήσεις και καταναλωτές
Ενώ περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εσόδων του Mobility θα προκύψει από τις καταναλωτικές δαπάνες, μια σειρά από επιχειρήσεις θα προβούν σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα προϊόντων και λύσεων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις επενδύσεις στο οικοσύστημα Mobility να υπερβαίνουν τα $100 δις μέχρι το 2020. Μεταποίηση, επαγγελματικές υπηρεσίες και λιανεμπόριο θα είναι οι επόμενοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο Mobility.

Ο δε τομέας που αναμένεται να έχει την ταχύτερη αύξηση των εσόδων από το Mobility, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, θα είναι αυτός της υγείας, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,1% CAGR, με τις τηλεπικοινωνίες να ακολουθούν, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να έπονται.

Μέγεθος
Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Semiannual Mobility Spending Guide), οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 500 εργαζόμενους) θα εμφανίσουν αύξηση των δαπανών για το Mobility, που ξεπερνά το σύνολο της αγοράς. Οι επιχειρήσεις αυτές επενδύουν σε κινητές λύσεις, που ενισχύουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, τους επιτρέπουν να παρέχουν νέες δυνατότητες σε πελάτες και συνεργάτες.

Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις (με 1 έως 9 εργαζόμενους) είναι εκείνες που θα συνεχίσουν να παράγουν μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων εσόδων της αγοράς του Mobility, επενδύοντας σε κινητές συσκευές και εφαρμογές ως μια προσιτή εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές λύσεις πληροφορικής. 

Δυναμική
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας), με επικεφαλής την Κίνα, θα είναι η μεγαλύτερη συνολική αγορά για το Mobility σε επίπεδο εσόδων, τα οποία προβλέπεται να υπερβούν τα $500 δις το 2020. Οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη για το Mobility και η περιοχή με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (μέσος ετήσιος ρυθμός 4,7%), ενώ Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική θα δουν, επίσης, αύξηση των εσόδων μεγαλύτερη από το σύνολο της αγοράς.