Πιο παραγωγικοί οι εργαζόμενοι χωρίς το smartphone τους

Έρευνες - Μελέτες

07 Οκτωβρίου 2016

Μπορεί να βοηθούν τους εργαζόμενους να μένουν σε επαφή με συναδέλφους τους, να ελέγχουν τα εισερχόμενα μηνύματα τους και να ολοκληρώνουν επείγοντα καθήκοντα, όσο βρίσκονται εν κινήσει. Ωστόσο, καθιστούν τους εργαζόμενους λιγότερο παραγωγικούς εν ώρα εργασίας. Ο λόγος για τα smartphones, τα οποία, σύμφωνα με ένα νέο ψυχολογικό πείραμα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky Lab από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, “κλέβουν” παραγωγικότητα από τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, είμαστε 26% πιο παραγωγικοί χωρίς το smartphone μαςΜέσω του πειράματος διερευνήθηκε ο συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων παραγωγικότητας και της απόστασης που έχουν οι συμμετέχοντες από τα smartphones τους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι όταν τους απομάκρυναν από το smartphones τους, η απόδοση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά 26%.

Το πείραμα εξέταζε τη συμπεριφορά 95 ατόμων μεταξύ 19 και 56 ετών σε εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει, ώστε να εξισορροπήσουν τις πειραματικές συνθήκες, καθώς και την ποσόστωση των δύο φύλων σε όλες τις εργαστηριακές περιοχές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ένα τεστ συγκέντρωσης κάτω από τέσσερις διαφορετικές συνθήκες: με το smartphone τους στην τσέπη τους, στο γραφείο τους, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι και εντελώς απομακρυσμένο από την αίθουσα. Παρατηρήθηκε ότι η απόδοση ήταν χαμηλότερη όταν το smartphone ήταν στο γραφείο, ενώ με κάθε πρόσθετο στρώμα απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων και των smartphones τους, η απόδοση της δοκιμής αυξανόταν. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 26% υψηλότερα, όταν τα τηλέφωνα απομακρύνθηκαν από το δωμάτιο. 

Νευρικότητα
Αντίθετα με τις προσδοκίες, η απουσία του smartphone δεν έκανε τους συμμετέχοντες νευρικούς, καθώς τα επίπεδα άγχους παρέμειναν σταθερά σε όλα τα πειράματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες ήταν πιο ανήσυχες από τους άνδρες συναδέλφους τους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα άγχους στην εργασία δεν επηρεάζονται από τα smartphones (ή την απουσία τους), αλλά ενδέχεται να επηρεάζονται από το φύλο.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι από τη μία πλευρά, η απομάκρυνση του smartphone από τον ιδιοκτήτη του έχει αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες, όπως αυξημένο άγχος, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι μελέτες έχουν επίσης καταδείξει ότι το smartphone μπορεί να δράσει ως εργαλείο απόσπασης προσοχής, όταν υπάρχει. Με άλλα λόγια, τόσο η απουσία, όσο και η παρουσία ενός smartphone, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση”, σχολίασε ο Jens Binder από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent. “Εν ολίγοις, τα ευρήματα, μας υποδεικνύουν ότι είναι η απουσία, παρά η παρουσία, ενός smartphone που βελτιώνει τη συγκέντρωση”, προσθέτει η Astrid Carolus από το Πανεπιστήμιο του Würzburg. 

Ψηφιακή Αμνησία
Τα αποτελέσματα του πειράματος συσχετίζονται με τα ευρήματα μιας προηγούμενης έρευνας, που ονομάζεται “Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία”. Σε αυτήν την έρευνα, η Kaspersky Lab έδειξε ότι οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα συγκέντρωσης. Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι πληκτρολόγηση σημειώσεων σε ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια εταιρικών συναντήσεων μειώνει το επίπεδο κατανόησης του τι πραγματικά συμβαίνει στη συνεδρίαση.

“Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μπορεί να ενισχυθεί, αν έχουν ορίσει μες στη μέρα τους κάποια χρονικά διαστήματα χωρίς χρήση smartphone. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι επιχειρήσεις να επιβάλουν “κανόνες συνάντησης” (π.χ. να μην υπάρχουν τηλέφωνα και υπολογιστές) στο κανονικό περιβάλλον εργασίας”, δήλωσε ο Dragan Martinovic, Managing Director Ανατολικής Ευρώπης της Kaspersky Lab.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ