Με οριακά θετικό πρόσημο η παγκόσμια αγορά smartphones το 2016

Έρευνες - Μελέτες

05 Σεπτεμβρίου 2016

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2015, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα υπερβεί ποσοστιαία το 1,6%, αναμένεται να εμφανίσει φέτος η παγκόσμια αγορά smartphones. Συνολικά, εκτιμάται ότι το τρέχον έτος θα διατεθούν διεθνώς κάτι λιγότερο από 1,5 δις συσκευές (1,46 δις). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της International Data Corporation (IDC), αν και ο ρυθμός θα παραμείνει θετικός για την παγκόσμια αγορά των “έξυπνων” κινητών το 2016, η ανάπτυξη των πωλήσεων θα είναι σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2015, όταν ο κλάδος είχε διευρυνθεί κατά 10,4%.

Στις "ώριμες" αγορές αναμένεται ελαφρά υποχώρηση των πωλήσεων, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα καταγράψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξηςΌπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας στο Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, η υποδεέστερη ανάπτυξη έναντι του 2015 σχετίζεται, σαφώς, με τον αρνητικό ρυθμό πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Στον αντίποδα, η τάση θα παραμείνει ανοδική στις αναδυόμενες αγορές ανά τον κόσμο, που θα καταγράψουν άνοδο των πωλήσεων smartphones.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της IDC, οι θεωρούμενες ως “ώριμες” αγορές του πλανήτη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία και Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις smartphones κατά το 2016 θα μειωθούν - κατά μέσο όρο - κατά 0,2% έναντι του 2015. Αντίθετα, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, Ασία/Ειρηνικός - εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, και Λατινική Αμερική, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έως το 2020 θα είναι της τάξης του 5,4%.

“Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των smartphones συνδέεται, πλέον, περισσότερο με τις αντικαταστάσεις συσκευών των υφιστάμενων χρηστών και λιγότερο με την προσθήκη νέων. Ωστόσο, καινοτομίες, που βρίσκονται προ των πυλών, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (AR/VR) δεν αποκλείεται να δώσουν μια ώθηση στην αγορά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες”, αναφέρει στη σχετική ανάλυσή της η IDC.

Η μεγάλη οθόνη
Σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να δείχνουν την προτίμησή τους σε συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη, οι οποίες μάλιστα έως το 2020 θα αποτελούν το ένα τρίτο της αγοράς από περίπου ένα τέταρτο σήμερα. Η στροφή των καταναλωτών στα κινητά με μεγαλύτερη οθόνη (τα λεγόμενα phablets με οθόνη άνω των 5,5 ιντσών) θα οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές στο λανσάρισμα νέων μοντέλων σε πιο προσιτές, ωστόσο, τιμές, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η μέση τιμή πώλησης των phablets θα διαμορφωθεί το 2020 στα επίπεδα των $300 από περίπου $420 το 2015. Οι δε τιμές των smartphones με οθόνη μικρότερη των 5,4 ιντσών θα κυμανθεί το 2020 στα $232 από $264 το 2015.

Λειτουργικά συστήματα
Όσον αφορά στα λειτουργικά συστήματα, η IDC δεν αναμένει ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά, με το Android να διατηρεί μερίδιο της τάξης του 85%. 

Πωλήσεις Smartphone ανά λειτουργικό σύστημα, Μερίδιο Αγοράς, Ετήσια Αύξηση, παγκοσμίως (σε εκατ. τεμ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, Σεπτέμβριος 2016
* Σημ: Τα στοιχεία αφορούν σε προβλέψεις

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ