Μόλις το 13% των Ελλήνων ανησυχεί για τις διαδικτυακές απάτες, όταν ταξιδεύει

Έρευνες - Μελέτες

24 Αυγούστου 2016

Αν και οι ταξιδιώτες αποτελούν “εύκολο” στόχο για τους οικονομικούς εγκληματίες του Διαδικτύου, οι Έλληνες καταναλωτές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις διαδικτυακές απάτες, όταν ταξιδεύουν. Μόλις το 6% των Ελλήνων δηλώνει ότι η “μόλυνση” μιας συσκευής βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων ανησυχιών του, όταν ταξιδεύει, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τις διαδικτυακές απάτες ανέρχεται στο 13%. Τα ποσοστά θεωρούνται αρκετά χαμηλά, αν ληφθεί υπόψη ότι - σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab - το 7% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος, όσο βρισκόταν στο εξωτερικό.

Ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 6%, δηλώνει ότι η “μόλυνση” μιας συσκευής είναι από τις κορυφαίες ανησυχίες σε ένα ταξίδιΗ έρευνα αποκάλυψε ότι το 59% των Ελλήνων ταξιδιωτών πιστεύει ότι η απώλεια χρημάτων είναι μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος κλοπής πιστωτικής κάρτας κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων απειλών από το 30%. Οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες, με την έρευνα να αναδεικνύει, επίσης, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το 17% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει μια τέτοια απώλεια, ενώ, σε διεθνές επίπεδο, το 8% δήλωσε ότι υπήρξε κάτοχος κάρτας που “παραβιάστηκε”, όσο βρισκόταν σε μια ξένη χώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, “όσοι ταξιδεύουν - είτε για παραθεριστικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους - διενεργούν πολλές ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας”.

Εύκολος στόχος

Όπως σχολιάζει η Kaspersky Lab, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες πέφτουν θύματα του ψηφιακού εγκλήματος: “το 75% των Ελλήνων συνδέεται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα οπουδήποτε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη σύνδεση, που μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες”, τονίζει η έρευνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ταξιδιωτών πραγματοποιεί online τραπεζικές συναλλαγές (37%) και online αγορές (37%) μέσω αυτών των δικτύων. “Χωρίς την κατάλληλη προστασία, αυτή η συμπεριφορά εκθέτει τους χρήστες και τα χρήματα τους σε περιττούς κινδύνους, ωστόσο μόλις το 24% των Ελλήνων ταξιδιωτών χρησιμοποιεί ασφαλείς συνδέσεις VPN, όταν αποκτά πρόσβαση σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα. Επίσης, είναι ανησυχητικό ότι το 21% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει την προστασία του”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

“Στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, είμαστε σε θέση να ταξιδεύουμε εύκολα για εργασία ή για αναψυχή και να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο ό,τι κι αν κάνουμε. Αυτή η δυνατότητα μας προσφέρει εκπληκτικές και συναρπαστικές ευκαιρίες, αλλά μας εκθέτει και σε κινδύνους, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Είναι πολύ εύκολο αν συνδεθούμε σε ένα δυνητικά μη ασφαλές Wi
-Fi δίκτυο στο εξωτερικό και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε συνηθισμένες onlineτραπεζικές συναλλαγές και αγορές, χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε σκέψη για τις συνέπειες του τι κάνουμε”, τονίζει η Kaspersky Lab, προτρέποντας τους ταξιδιώτες να είναι περισσότερο “ψηφιακά ενσυνείδητοι”.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ