Έρευνες - Μελέτες

Οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να στηρίζουν τις εταιρείες τεχνολογίας

peopletechnolo1

Τη δεύτερη θέση στη λίστα των επενδυτικών προτεραιοτήτων των θεσμικών επενδυτών καταλαμβάνει η τεχνολογία, χάνοντας με οριακή μόλις διαφορά την πρωτιά από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι, οριακά, η προτιμώμενη επιλογή των θεσμικών επενδυτών (17%), με την τεχνολογία να ακολουθεί (16%) και τη βιοτεχνολογία να έπεται (12%).

Οι λεγόμενοι “υπομονετικοί επενδυτές” δίνουν προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, όταν επιλέγουν ποιες επιχειρήσεις θα στηρίξουνΤην εικόνα αυτή αποτυπώνει η τελευταία έρευνα της ΕΥ (How do investors find value amid the crowd of private companies), η οποία ζήτησε από 550 θεσμικούς επενδυτές εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών και εταιρειών καινοτόμου κεφαλαίου, πληροφορίες σχετικά με το στάδιο του κύκλου ζωής μίας ιδιωτικής επιχείρησης στο οποίο επιλέγουν να επενδύσουν, καθώς και τις αποδόσεις στις οποίες στοχεύουν.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα τοποθετηθούν, η διοικητική ομάδα που βρίσκεται στο τιμόνι αποτελεί – μακράν - τον πιο σημαντικό παράγοντα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δυνατότητες και το εύρος της βασικής διοικητικής ομάδας σε μία ιδιωτική επιχείρηση που αναζητά κεφάλαια, είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τους επενδυτές. Η ποιοτική ηγετική ομάδα, όπως τονίζεται από το 65% των επενδυτών, οι ισχυρές οικονομικές και επιχειρηματικές υποδομές, η εταιρική διακυβέρνηση και μία ισχυρή στρατηγική επενδυτικών σχέσεων, επηρεάζουν καθοριστικά τις επενδυτικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο ανθρώπινος παράγοντας και η φήμη κυριαρχούν στην έρευνα: η αξιοπιστία και το ιστορικό μιας διοικητικής ομάδας, καθώς και οι υφιστάμενοι επενδυτές, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν μια επιχείρηση, επηρεάζοντας σημαντικά την επιχειρησιακή της αξία. 

Οι αριθμοί
Οι μετέχοντες στην έρευνα τόνισαν, επίσης, τη σημασία των παραδοσιακών μετρήσεων, κατά την αξιολόγηση πιθανών επενδύσεων. Η κερδοφορία επανέρχεται στο προσκήνιο ως παράγοντας που επηρεάζει τους επενδυτές, καθώς οι εταιρείες πρέπει να πείσουν ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι κερδοφόρο.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη, η αύξηση του κύκλου εργασιών και το σημαντικότερο, η κερδοφορία, επισημάνθηκαν στις συζητήσεις με τους ερωτηθέντες στην έρευνα, ενώ πάνω από τους μισούς (51%) επικεντρώθηκαν στους πολλαπλασιαστές επί των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Επιχειρησιακή Αξία/ΚΠΤΦΑ – EV/EBITDA), όπως και στους πολλαπλασιαστές επί των πωλήσεων (EV/Sales) ως βασικά χρηματοοικονομικά κριτήρια των αποτιμήσεων. 

Υπομονετικοί επενδυτές
Η έρευνα της ΕΥ υπογραμμίζει ότι σήμερα τα “υπομονετικά κεφάλαια” (patient capital) αποτελούν μία πραγματικότητα, καθώς το 46% των θεσμικών επενδυτών έχει επενδυτικό ορίζοντα πέντε ετών ή και περισσότερο. Οι επενδυτικοί ορίζοντες, που επιδιώκουν οι επενδυτές, έχουν επιμηκυνθεί από την τελευταία έρευνα της EY το 2013, ενώ οι συζητήσεις σε βάθος με διευθύνοντες συμβούλους στο πλαίσιο της μελέτης, ανέδειξαν μία διάθεση για επέκταση των επενδυτικών όρων άνω των επτά ετών. Οι προσδοκίες ως προς τις αποδόσεις ήταν σχετικά μετριοπαθείς, καθώς πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δηλώνουν ότι θα δέχονταν αποδόσεις της τάξης του 10% - 20%. Ωστόσο, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών εμφανίζονται πιο απαιτητικές, καθώς σχεδόν οι μισοί (48%) επιδιώκουν αποδόσεις μεταξύ 20% και 30%.

Πολλοί επενδυτές εμφανίζονται, επίσης, αρκετά συντηρητικοί, με τους Αμερικανούς επενδυτές, για παράδειγμα, να επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά της Βόρειας Αμερικής, ενώ οι Ιάπωνες επενδυτές στην Ασία. Οι επενδυτές, που ήταν προετοιμασμένοι να εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες σε αγορές του εξωτερικού, αναγνώρισαν επιπλέον δυσκολίες, εκτός από την απλή διοχέτευση κεφαλαίων στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό.