Έρευνες - Μελέτες

To 70% των στελεχών εκτιμά ότι το ΙοΤ θα δώσει ώθηση στην επιχείρησή τους

internetofthings123

Πεπεισμένα ότι το Internet of Things (ΙοΤ) βρίσκεται στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πλέον τα στελέχη των επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η πλειοψηφία των στελεχών βλέπει οφέλη από την υιοθέτηση εφαρμογών και υπηρεσιών που σχετίζονται με το ΙοΤ, ένας μεγάλος αριθμός παραδέχεται ότι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση γύρω από το Internet of Things.

Τα μισά από τα στελέχη, ωστόσο, παραδέχονται ότι ακόμη και η ίδια η έννοια του ΙοΤ παραμένει σήμερα συγκεχυμένηΣύμφωνα με έρευνα του “Internet of Things Institute”, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των στελεχών ανά τον κόσμο εκτιμά ότι το ΙοΤ θα αποτελέσει βασικό επιχειρηματικό εργαλείο, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιχειρήση. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά στελέχη απαντούν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το τοπίο πέριξ του ΙοΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία (71%) των ερωτηθέντων εμφανίζεται θετική στο να ενημερωθεί και να κατανοήσει τη σημασία του IoT για την επιχείρησή τους. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξης του 65% συμφώνησε ότι η εφαρμογή του Internet of Things θα μπορούσε πιθανότατα να τους οδηγήσει σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού. Επιπλέον, σε ποσοστό 62% τα στελέχη εκτιμούν ότι η τεχνολογία του ΙοΤ είναι έτοιμη για ανάπτυξη τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια, με το 59%, ωστόσο, να δηλώνει ότι ακόμη και η ίδια η έννοια του ΙοΤ παραμένει συγκεχυμένη.  

Ωρίμανση
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα πολλών αντίστοιχων μελετών ότι πλέον οι επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει το σημείο όπου κανείς αναρωτιέται κατά πόσο η τεχνολογία ΙοΤ έρχεται να προσθέσει αξία στην εταιρεία. Σήμερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, αφού ενημερωθούν κατάλληλα, να αποφασίσουν πώς θα μεγιστοποιήσουν την αξία του IoT για τον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Tata Consultancy Services, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το eMarketer, εξαιρετική δυναμική στον τομέα του ΙοΤ επιδεικνύει ο τομέας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και της φιλοξενίας. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ακόμη και οι επιχειρήσεις κλάδων που δεν είναι κομβικοί για το οικοσύστημα του Internet of Things, όπως το λιανεμπόριο, βλέπει πιθανά οφέλη στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, περισσότερο από το ήμισυ των εμπόρων λιανικής πώλησης εκτιμά ότι το IoT είναι σε θέση να αλλάξει δραματικά τον τρόπο που οι εταιρείες θα λειτουργούν και θα αναπτύσσονται τα επόμενα τρία χρόνια. 

Η έρευνα
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2016 σε δείγμα 996 στελεχών διεθνώς, με στόχο να διερευνήσει τη στάση τους και τις προθέσεις τους σε σχέση με το IoT.