Έρευνες - Μελέτες

Τα βιομετρικά στοιχεία αντικαθιστούν passwords και PINs έως το 2021

touchid11

Σταδιακή κατάργηση των passwords και PINs φέρνει η αυξανόμενη διείσδυση της χρήσης βιομετρικών στοιχείων για την αναγνώρισης της ταυτότητας των κατόχων φορητών συσκευών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2021 η συντριπτική πλειοψηφία (το 99%) των smartphones στις ΗΠΑ, αγορά-βαρόμετρο για τον πλανήτη, θα έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη με βάση βιομετρικά στοιχεία (BI Intelligence). Πρόκειται για τη διαδικασία που επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός ατόμου ανιχνεύοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, η φωνή ή η ίριδα του ματιού. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των smartphones στις ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη με βάση βιομετρικά δεδομέναΣύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η αλλαγή στις ΗΠΑ θα γίνει πολύ νωρίτερα για την εγκατεστημένη βάση των iPhones, το σύνολο των οποίων θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία από το 2018.

Με την πάροδο του χρόνου, passwords και PINs καθίστανται δυσλειτουργικά για τους χρήστες, τόσο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων ψηφιακής απάτης, όσο και λόγω των διογκούμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και την πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων. Ένας άλλος λόγος, που υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης βιομετρικών στοιχειών για την αναγνώριση της ταυτότητας του κατόχου μιας φορητής συσκευής, είναι η δυσκολία των χρηστών να απομνημονεύουν και να ανακαλούν στη μνήμη τους μακροσκελή passwords και PINs για τις διάφορες συσκευές τους.

Οι συντάκτες της μελέτης σχολιάζουν ότι οι παραπάνω λόγοι ευθύνονται για το γεγονός ότι τα βιομετρικά στοιχεία κερδίζουν συνεχώς σε δημοτικότητα για το ξεκλείδωμα smartphones ή την πρόσβαση σε ευαίσθητες εφαρμογές.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο τομέας όπου η χρήση βιομετρικών στοιχείων θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο άμεσο μέλλον είναι αυτός των πληρωμών. Ήδη, σύμφωνα με μελέτες, το ένα-τρίτο των καταναλωτών θεωρεί ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή ακόμη και αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί (Visa). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχεδόν τα τρία-τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια συσκευή πληρωμών. 

Παράθυρο ευκαιρίας
Όπως διαπιστώνει σε σχετική της μελέτη η BI Intelligence, η σταδιακή στροφή του χρήστη προς τα βιομετρικά στοιχεία ως μέθοδο πιστοποίησης ανοίγει για τους κατασκευαστές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας σε μια νέα αγορά. Τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software, οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να επενδύσουν στις νέες μεθόδους εξακρίβωσης της ταυτότητας του χρήστη.

Οι αναλυτές της εταιρείας, πάντως, επισημαίνουν την εξαιρετική πρόκληση που συνιστούν τα βιομετρικά στοιχεία για όλους όσοι εμπλέκονται στο θέμα της ασφάλειας. Όπως σχολιάζουν λόγω του τρόπου που τα βιολογικά δεδομένα αποθηκεύονται και κρυπτογραφούνται είναι πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι στη σπάνια αυτή περίπτωση παραβίασης η πρόκληση είναι τεράστια, καθώς τα βιολογικά δεδομένα ούτε είναι δυνατόν να αλλάξουν ούτε αντικαθίστανται (όπως ένα password ή ένα PIN).