Έρευνες - Μελέτες

Η συνεργατική οικονομία μπορεί να αποφέρει €570 δις έως το 2025 στην Ευρώπη

sharingecon

Με ταχύτατους ρυθμούς ωριμάζει η συνεργατική οικονομία (sharing economy) επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς πλέον εξελίσσεται από μόδα σε σταθερή επιλογή των νέων καταναλωτών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PwC, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών των πέντε σημαντικότερων κλάδων της συνεργατικής οικονομίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να εικοσαπλασιαστεί, αγγίζοντας τα €570 δις ευρώ έως το 2025 από μόλις €28 δις σήμερα. 

Η ανάπτυξη του sharing economy στην Ευρώπη θα είναι ταχεία - 4 από τους 5 σημαντικότερους κλάδους θα αποδώσουν πάνω από €100 δισ ετήσιων συναλλαγώνΠρόκειται για τους τομείς της συνεργατικής χρηματοδότησης, των υπηρεσιών φιλοξενίας μεταξύ ιδιωτών και μεταφορών μεταξύ ιδιωτών, τις κατ’ απαίτηση οικιακές υπηρεσίες και τις κατ' απαίτηση επαγγελματικές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους προμηθευτές των υπηρεσιών, οι οποίοι αναμένεται να εισπράξουν το 85%, ή €487 δις, της αξίας των συναλλαγών της συνεργατικής οικονομίας έως το 2025. 

Η έρευνα της PwC εκτιμά ότι η ανάπτυξη του sharing economy στην Ευρώπη θα είναι ταχεία, καθώς οι τέσσερις από τους πέντε σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους αναμένεται να αποδώσουν πάνω από €100 δις ετήσιων συναλλαγών έως το 2025, με μόνο τις κατ' απαίτηση επαγγελματικές υπηρεσίες να μην κατορθώνουν αυτόν τον στόχο. 

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επαγγελματικές υπηρεσίες κατ' απαίτηση, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 40% ετησίως σε 20 δις ευρώ ετήσιων συναλλαγών έως το 2025 από περίπου €1 δις το 2015. 

Από τους πέντε κλάδους της συνεργατικής οικονομίας, ο κλάδος παροχής κατ' απαίτηση οικιακών υπηρεσιών προβλέπεται να έχει την ταχύτερη ανάπτυξη, με αύξηση των εσόδων κατά σχεδόν 50% ετησίως έως το 2025. Στην ανάπτυξη του κλάδου πρωταγωνιστεί μια νέα γενιά καταναλωτών, που στρέφεται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες κατ’ απαίτηση για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε ό,τι αφορά το νοικοκυριό, όπως είναι το Deliveroo για διανομή φαγητού από εστιατόρια και το TaskRabbit για χειρωνακτικές εργασίες τύπου φτιάξτο μόνος σου.  

Πλατφόρμες
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της PwC ότι τα έσοδα από τις πλατφόρμες αυτών των πέντε κλάδων της συνεργατικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αγγίξουν τα €83 δις έως το 2025 από μόλις €4 δις που είναι σήμερα. 

Στην επόμενη δεκαετία, η δύναμη της συνεργατικής οικονομίας θα μπορούσε να τη μετατρέψει στη φωτεινή εξαίρεση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας χαμηλής ανάπτυξης. Εκτός από το ότι δημιουργεί ευκαιρίες να επεκταθούν τα οφέλη της ανάπτυξης στην ευρύτερη οικονομία, η ευρωπαϊκή συνεργατική οικονομία έχει εξελιχθεί σε μια εδραιωμένη κοινωνικοοικονομική τάση που αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε” τονίζει η PwC. 

Η έρευνα
Η έρευνα της PwC διενεργήθηκε σε εννιά χώρες - μέλη της ΕΕ και αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 275 οργανισμοί της συνεργατικής οικονομίας έχουν ιδρυθεί σε αυτές τις περιοχές μέχρι σήμερα. “Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στη συνεργατική οικονομία μόλις τώρα ξεκινά. Έως το 2025, εκτιμούμε ότι πολλοί κλάδοι της συνεργατικής οικονομίας θα ανταγωνιστούν σε μέγεθος τους αντίστοιχους παραδοσιακούς κλάδους. Εν μέσω αυτής της τεράστιας ανάπτυξης, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ως εκκολαπτήριο καινοτομίας για τη συνεργατική οικονομία. Όμως, για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, θα χρειαστεί να διαμορφώσει ένα πιο ισορροπημένο, συντονισμένο και δυναμικό ρυθμιστικό πλαίσιο στα 28 κράτη μέλη της” τονίζει η μελέτη.