Έρευνες - Μελέτες

Η αδυναμία "εισροής" ταλέντων, βασική ανησυχία της βρετανικής βιομηχανίας τεχνολογίας από το Brexit

peoplenew1

Οι απώλειες στην "εισροή" νέων ταλέντων, με τα κατάλληλα προσόντα και τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, αποτελούν το "νούμερο ένα" παράγοντα ανησυχίας για τη βρετανική βιομηχανία τεχνολογίας από το Brexit. Περισσότερες από μία στις δύο εταιρείες του κλάδου, που είναι εγκατεστημένες στη χώρα (το 51%), εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αποχώρηση από την Ε.Ε., θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσλάβουν και να διατηρήσουν το καλύτερο δυνατό εργατικό δυναμικό.

Μία στις δύο εταιρείες τεχνολογίας στη Βρετανία φοβάται ότι θα είναι αδύνατη η πρόσληψη και διατήρηση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού μετά από το BrexitΣύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε σε εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας Tech City UK, αν και το ένα τρίτο των επιχειρήσεων περιγράφει την κατάσταση σήμερα ως “business as usual”, μεγάλη μερίδα του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Μεγάλης Βρετανίας φοβάται μελλοντική αδυναμία στελέχωσης με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

Οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα ανησυχούν ότι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα αναγκάσει, σε μαζική φυγή, στελέχη του κλάδου, που ενδεχόμενα να αναζητήσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα το εργασιακό τους μέλλον. Υπό αυτήν την προοπτική, η τεχνολογική βιομηχανία φοβάται ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αδυναμία πρόσληψης και διατήρησης του κατάλληλου εργατικού δυναμικού.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Tech City UK, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 1.200 στελέχη του τεχνολογικού τομέα, η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου και συγκεκριμένα το 79%, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης βίζας, ώστε να μην διαταραχθεί η "ροή" εξειδικευμένου και με τις κατάλληλες δεξιότητες προσωπικού προς τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο το εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το 70% των εργοδοτών θέλει να στείλει η χώρα ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι πολίτες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

Αν και γενικά η τεχνολογική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας επιδεικνύει μεγάλη αυτοσυγκράτηση για το μέλλον και τηρεί μάλλον στάση αναμονής ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων, η ανησυχία των στελεχών του κλάδου δεν μπορεί παρά να είναι έντονη. Έτσι, περίπου το ένα τρίτο των τεχνολογικών εταιρειών εκφράζει το φόβο ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε αναβολή ή ακύρωση επενδυτικών τους πλάνων, με το 31% εξ αυτών να εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιβραδύνει τον ρυθμό των προσλήψεων νέου προσωπικού.

Ενιαία αγορά
Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος των εταιρειών τεχνολογίας, που είναι εγκατεστημένες στη Μεγάλη Βρετανία, σχετίζεται με την απομόνωση από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, μία πολύ σαφής απαίτηση, που έχει ο τεχνολογικός τομέας από τη βρετανική κυβέρνηση - και την οποία αναδεικνύει η έρευνα - είναι να πράξει τα μέγιστα, ώστε η χώρα να παραμείνει ενεργό μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να μην διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Οι συντάκτες της έρευνας, που διενεργήθηκε το διάστημα 27 Ιουνίου - 5 Ιουλίου, θυμίζουν ότι ο τεχνολογικός τομέας στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος σημειωτέον απασχολεί 1,56 εκατ. εργαζομένους, υποστήριξε σθεναρά, στη μεγάλη πλειοψηφία του, την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Παρά το σημερινό προβληματισμό και την ανησυχία για τις μελλοντικές συνέπειες του Brexit, μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες της τεχνολογικής σκηνής της χώρας έχουν, ήδη, διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους τους αναλυτές, επιτρέπει την αισιοδοξία για το μέλλον του βρετανικού συστήματος τεχνολογίας.

Ο κλάδος στη Βρετανία
Η ψηφιακή οικονομία στη Μεγάλη Βρετανία μεγεθύνεται με ρυθμό 32% ταχύτερο σε σχέση με την οικονομία, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας 2,8 φορές γρηγορότερα σε σχέση με το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Στο μεταξύ, ποσοστό άνω του 40% των αποκαλούμενων “unicorns” - νέες επιχειρήσεις με αξία άνω του $1 δις - είναι εγκατεστημένες στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, ποσοστό ίσο σχεδόν με το ένα τρίτο του συνόλου του venture capital funding, που εισέρχεται στην Ε.Ε., κατευθύνεται στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων venture capital κατά κεφαλήν στον κόσμο μετά από τις ΗΠΑ.