Έρευνες - Μελέτες

Το Διαδίκτυο θα αλλάξει ριζικά τα ταξίδια την επόμενη δεκαετία

internet

Η μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ είναι από τους παράγοντες, που θα αλλάξουν ριζικά τα ταξίδια την επόμενη δεκαετία. Άλλες παράμετροι, που θα επηρεάσουν το μέλλον της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, είναι η μία διαρκώς αυξανόμενη μεσαία τάξη, οι βελτιωμένες υποδομές στις μεταφορές σε πολλές χώρες και ένας γηράσκων πληθυσμός, που έχει περισσότερο χρόνο για ταξίδια αναψυχής. “Τα ταξίδια στο εξωτερικό θα γίνουν πιο συνηθισμένα και εφικτά στο μέλλον”.

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα ευνοεί τον αυθορμητισμό στα ταξίδια, ενώ προωθεί μία ευρύτερη σειρά προσωποποιημένων ταξιδιωτικών και τουριστικών επιλογώνΤην παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα της Visa, η οποία υπολογίζει ότι οι οικογένειες, που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα ξεπεράσουν τα 280 εκατομμύρια μέχρι το 2025, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών για ταξίδια προς διεθνείς προορισμούς θα αγγίξουν τα $5.300 ανά νοικοκυριό ετησίως, έως το 2025. Η έρευνα υπολογίζει ότι περίπου 282 εκατομμύρια νοικοκυριά θα σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό το χρόνο έως το 2025, σχεδόν 35% αύξηση σε σχέση με το 2015. 

“Τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την τεχνολογία θα κάνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό πιο εύκολα και λιγότερο ακριβά”, αναφέρει η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Oxford Economics.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι αφενός η παγκοσμιοποίηση και αφετέρου η τεχνολογία διευρύνουν την πρόσβαση στο ταξίδι: η ενημέρωση για ταξιδιωτικές επιλογές διευρύνεται με την ταχύτατη επέκταση του Ίντερνετ και του αριθμού κινητών συσκευών παγκοσμίως. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα δεν ευνοεί μόνο τον αυθορμητισμό στα ταξίδια, αλλά επίσης προωθεί μία ευρύτερη σειρά προσωποποιημένων ταξιδιωτικών και τουριστικών επιλογών. 

Νέα ταξιδιωτική τάση
Η έρευνα εντοπίζει την άνοδο μίας νέας διεθνούς ταξιδιωτικής τάξης, τάση την οποία δημιουργούν τα αυξανόμενα επίπεδα εισοδήματος παγκοσμίως. Η έρευνα έδειξε ότι τα νοικοκυριά, με εισόδημα τουλάχιστον $20.000 το χρόνο, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 90% των παγκόσμιων δαπανών για ταξίδια στο εξωτερικό σήμερα. Ως το 2025, εκτιμάται ότι σχεδόν τα μισά νοικοκυριά παγκοσμίως (945 εκατομμύρια) θα βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία εισοδήματος, έχοντας ως αποτέλεσμα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό με μεγαλύτερες δαπάνες, κυρίως από νοικοκυριά των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία. 

Αλλά και η παγκόσμια γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς έως το 2025, οι ταξιδιώτες ηλικίας 65+ θα υπερδιπλασιάσουν τα ταξίδια που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας ένα-στα-οχτώ ταξίδια παγκοσμίως. Η έρευνα υπολογίζει πως οι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια που παρέχουν μεγαλύτερη άνεση σε υψηλότερες τιμές. Τάσεις, όπως ο “ιατρικός τουρισμός”, μέσω του οποίου άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, θα έχουν, επίσης, άνθηση στο μέλλον.