Ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει και τις οικογενειακές ισορροπίες

Έρευνες - Μελέτες

20 Ιουλίου 2016

Σημαντικό αντίκτυπο στις οικογενειακές σχέσεις έχει ο ψηφιακός κόσμος, ο οποίος - εκτός των άλλων αλλαγών - φαίνεται να αναδιαμορφώνει τις ενδοοικογενειακές δομές και ισορροπίες. Νέα έρευνα της Kaspersky Lab και του ινστιτούτου “iconKids & Youth”, αποκαλύπτει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πηγή οικογενειακών συγκρούσεων και αποξένωσης.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πηγή οικογενειακών συγκρούσεων και αποξένωσηςΜε τους ανθρώπους να ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο, το ένα πέμπτο των γονέων και των παιδιών λένε ότι το Ίντερνετ και οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να αποτελούν μια αιτία πρόκλησης οικογενειακής έντασης. Η έρευνα διαπιστώνει τους τρόπους με τους οποίους ο ψηφιακός κόσμος διαταράσσει την παραδοσιακή οικογενειακή δυναμική.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ στο παρελθόν οι γονείς ήταν οι πρώτοι στους οποίους στρέφονταν τα παιδιά, όταν αναζητούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις ή συμβουλές, ένας στους τέσσερις (23%) γονείς δηλώνει, πλέον, ότι τα παιδιά του προτιμούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο αντί να τους μιλήσουν.

Επίσης, η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.700 οικογένειες σε επτά χώρες, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (42%) γονείς δεν είναι “φίλοι” με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ότι ένας στους πέντε (18%) πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά του θα το θεωρούσαν ντροπιαστικό.

Συνολικά, το ένα πέμπτο των γονέων (21%) και των παιδιών (22%) δηλώνει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει οικογενειακή ένταση. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις γονείς (31%) πιστεύει ότι το Διαδίκτυο τον απομονώνει από τα παιδιά του. 

Κοινόχρηστες συσκευές
Τα πορίσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις μπορεί να επιδεινώνονται από το γεγονός ότι οι συσκευές, που χρησιμοποιούνται για σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι συχνά κοινόχρηστες. Τα δύο τρίτα των οικογενειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι μοιράζονται έναν οικογενειακό υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ένα τρίτο των γονέων (31%), παραπονιέται ότι το παιδί του έχει σπάσει κάτι που βρίσκεται σε μια συνδεδεμένη συσκευή ή έχει “μολύνει” συσκευές με ιό, ενώ βρισκόταν online (30%).

Ακόμη, το ένα τέταρτο (24%) αναγκάστηκε να πληρώσει για κάτι που το παιδί του είχε παραγγείλει ή “κατεβάσει”. Ομοίως, το 13% των παιδιών κατηγορεί τους γονείς του για το σπάσιμο μιας συσκευής και το 16% παραπονιέται ότι οι γονείς του είχαν διαγράψει κατά λάθος μερικά από τα δεδομένα του.

Ο ρόλος της οικογένειας
Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων για ορισμένες οικογένειες, πρόσφατη έρευνα  του Κέντρου κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει μια αναδυόμενη τάση, όπου τα αδέλφια και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών.πως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά ενστικτωδώς στρέφονται προς το πρόσωπο που αντιλαμβάνονται ότι είναι σε θέση να διορθώσει τεχνικά ζητήματα, να τα συμβουλεύσει σχετικά με ιστοσελίδες και εργαλεία ασφάλειας και θα τους δώσει πιο αντικειμενικές απαντήσεις σε ευαίσθητα ερωτήματα. Η τάση αυτή δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνικές ικανότητες και να οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, θέτοντας ταυτόχρονα και κάποιους βασικούς κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου και των συσκευών, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ