1 στους 5 Ευρωπαίους φοβάται διαρροή προσωπικών δεδομένων μέσω της webcam

Έρευνες - Μελέτες

06 Ιουλίου 2016

Σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για να κρατήσουν την ιδιωτική ζωή τους ασφαλή, προσφεύγουν οι Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, το 22% των χρηστών του Διαδικτύου παραδέχεται ότι καλύπτει τη webcam του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, όπως τονίζει η Kaspersky Lab, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη μιας webcam δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή κακόβουλες ομάδες.

Λανθασμένες μεθόδους για να παραμείνουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι χρήστεςΣύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας, πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. "Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware πρόγραμμα, μια συσκευή μπορεί να “μολυνθεί” μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο", αναφέρει η Kaspersky.

Ημίμετρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 19% των Ευρωπαίων παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τη χρήση δημοφιλών ιστότοπων, όπως το Google και το Facebook, λόγω των προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες να παρακολουθούν τους χρήστες και να συλλέγουν κάποια δεδομένα χρήστη.

Επιπλέον, ένα 8% παραδέχτηκε ότι κρύβει τον υπολογιστή του από άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν αυτό δεν βοηθά στην προστασία του από διαδικτυακές απειλές. Επίσης, το 7% δήλωσε ότι αφιερώνει χρόνο στην εισαγωγή κι εν συνέχεια, στη διαγραφή των στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας, κατά τη διάρκεια μιας online πληρωμής, σε μια προσπάθεια να “μπερδέψει” τους ιούς.

Έλλειψη γνώσεων
Η έρευνα επισημαίνει, επίσης, ότι, παρ’ ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ακραίες, αλλά ανεπαρκείς μεθόδους προστασίας, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη γνώσεων τεχνολογίας. Μόλις το 20% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο στο Διαδίκτυο, ενώ το 21% απάντησε πως δεν πιστεύει ότι μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη διαδικτυακή ευαισθητοποίηση και την ικανότητα που έχουν οι χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις.

“Τα ευρήματα αυτά δείχνουν δύο άκρα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορούν να διατηρούν τα δεδομένα τους ασφαλή κρύβοντας, για παράδειγμα, τους υπολογιστές τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που απλά δε λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν περισσότερο γνώστες της τεχνολογίας. Με τις σημερινές λύσεις ασφάλειας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από ψηφιακές απειλές, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις”, τονίζει η Kaspersky Lab.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ