Έρευνες - Μελέτες

Υποεκτιμά τις ψηφιακές απειλές το 13% των χρηστών του Διαδικτύου

internet-security2

“Άγνοια κινδύνου” έναντι των ψηφιακών απειλών επιδεικνύουν οι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ένα ποσοστό 13% δεν πιστεύει ότι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτοί που παραδέχονται ότι οι ψηφιακές απειλές είναι πραγματικές, δεν είναι πάντα σίγουροι ότι χρειάζονται προστασία απέναντι σε αυτές. Συγκεκριμένα, μόνο το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών εγκληματιών.



Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, οι χρήστες αισθάνονται ότι ο κίνδυνος των απειλών αποτελεί μια υπερβολή των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διαδικτυακής ασφάλειας. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των χρηστών δεν ανησυχεί μήπως οι online λογαριασμοί παραβιαστούν ή αγνοεί εντελώς αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προσωπικές σελίδες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για online τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν προσωπικά οικονομικά στοιχεία σε έναν ψηφιακό εγκληματία. Σχεδόν το ένα τρίτο δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των online λογαριασμώνΩστόσο, όπως διαπιστώνει η έρευνα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες από ψηφιακές επιθέσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Συγκεκριμένα, το 42% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ή δεν ανησυχεί για την πιθανότητα να υποστεί οικονομική ζημιά. Ένα πράγμα που δεν συνειδητοποιούν αυτοί οι χρήστες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, είναι ότι οι εν λόγω ζημιές δεν οφείλονται, πάντα, σε άμεση κλοπή των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Δημόσια δίκτυα Wi-Fi
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι η χρήση των δημόσιων δικτύων Wi-Fi κρύβει κινδύνους, γιατί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω αυτών μπορούν να υποκλαπούν από ψηφιακούς εγκληματίες. Ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό χρηστών (27%) έχει επίγνωση αυτής της απειλής, αλλά δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτήν. Την ίδια στιγμή, όμως, το 55% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Μάλιστα, το 12% εισάγει τα στοιχεία σύνδεσης του σε ιστότοπους και το 6% πραγματοποιεί online πληρωμές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δίκτυα.

Απρόβλεπτα έξοδα
Οι “μολύνσεις” με κακόβουλο λογισμικό μπορούν να οδηγήσουν - μεταξύ άλλων - και σε απρόβλεπτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων δαπανών σχετικά με υπηρεσίες πληροφορικής, με την επανεγκατάσταση λογισμικού ή με την προσωρινή μη διαθεσιμότητα μιας συσκευής. Συνολικά, σε ποσοστό 21%, οι ερωτηθέντες, των οποίων οι συσκευές είχαν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει η Kaspersky, οι ψηφιακοί απατεώνες δυνητικά ενδιαφέρονται για τις συσκευές κάθε χρήστη, ακόμη και αν ο κάτοχος μια συσκευής δεν αποθηκεύει πολύτιμα δεδομένα σε αυτή και δεν πραγματοποιεί online οικονομικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, μπορούν να τις εντάξουν σε ένα κακόβουλο δίκτυο (botnet) και να τις χρησιμοποιήσουν για τη διασπορά μηνυμάτων spam, επιθέσεις DDoS ή την αποστολή phishing links μέσω εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και email.