Έρευνες - Μελέτες

Σε θετικό πρόσημο η αγορά των εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη

printerwoman

Στο πεδίο με τα θετικά πρόσημα βρέθηκε, το 3ο τρίμηνο της χρήσης, η αγορά των εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 3% (σε τεμάχια) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι περισσότερες, μάλιστα, χώρες της περιοχής πέτυχαν θετικά ετήσια ποσοστά αύξησης στις πωλήσεις εκτυπωτών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της Γαλλίας και κάποιων σκανδιναβικών κρατών, που “είδαν” την αγορά να περιορίζει τη δυναμική της, το εξεταζόμενο διάστημα.

Άνοδο πωλήσεων κατά 3% το 3ο τρίμηνο του 2014 διαπιστώνει η Context Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Context, από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ερευνών στο ΙΤ, Ολλανδία, Ελβετία και Ισπανία εμφάνισαν διψήφια ποσοστά ανόδου στις πωλήσεις εκτυπωτών το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι επιδόσεις των τριών χωρών μεταφράστηκαν, συγκεκριμένα, σε ετήσια άνοδο 25%, 22% και 14% αντίστοιχα. Θετικά μηνύματα έστειλαν και οι αγορές της Αυστρίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου καταγράφηκε άνοδος στις πωλήσεις εκτυπωτών κατά 8% και 5% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οριακά θετικές ήταν οι επιδόσεις της αγοράς στη Γερμανία (1,4%), το Βέλγιο (0,8%) και τη Σουηδία (0,4%).

Στον αντίποδα, οριακά πτωτική ήταν η πορεία της αγοράς των εκτυπωτών στην Ιταλία (0,3%), ενώ η Γαλλία με πτώση 4%, η Νορβηγία με μείωση 14,1%, η Ιρλανδία με 16,6%, η Δανία με 19,1% και η Φινλανδία με 19,5% ήταν οι αγορές που εμφάνισαν τις πιο αναιμικές επιδόσεις.

Οι πρωταγωνιστές
Από τα στοιχεία της Context, προκύπτει ότι “ατμομηχανή” της ανάπτυξης για την αγορά των εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη συνέχισαν να αποτελούν τα συστήματα MFPs, τόσο τα laser όσο και τα inkjet. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας ερευνών, οι πωλήσεις συστημάτων Laser MFPs, όσο και αυτές των Inkjet MFPs, οδήγησαν την άνοδο της αγοράς εκτυπωτών το εξεταζόμενο διάστημα στη Δυτική Ευρώπη. Ο μεν πρώτος τομέας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εταιρείας ενισχύθηκε το 3ο τρίμηνο κατά 9%, με το δεύτερο να διευρύνεται σε ποσοστό 7%.

Μάλιστα, στην κατηγορία των συστημάτων Laser MFP, οι έγχρωμοι εκτυπωτές εμφάνισαν σημαντική άνοδο κατά 15%. 

Σε ό,τι αφορά στους κατασκευαστές, οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι HP, Brother και Lexmark πέτυχαν, την εξεταζόμενη περίοδο, διπλάσια ποσοστά ανάπτυξης των πωλήσεων τους στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

H αγορά
Η Context, από τις αρχές του έτους, έχει στείλει μηνύματα αισιοδοξίας συνολικά για την πορεία του ΙΤ στην Ευρώπη, η οποία ήδη από το 1ο τρίμηνο της χρήσης μεταφράστηκε σε άνοδο 7%. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την ανάλυση της Context, τα έσοδα της αγοράς του ΙΤ το 1ο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €11,6 δις από €10,8 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (σσ τα στοιχεία προέρχονται από διανομείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).