Έρευνες - Μελέτες

Εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έως το 2020

laptopfingers1

Σε ασταθές έδαφος θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών την προσεχή τριετία, με τις εκτιμήσεις τόσο για το 2016, όσο και για τα έτη έως το 2020, να συνηγορούν υπέρ μιας “εύθραυστης ισορροπίας” στον κλάδο. Για το τρέχον έτος, οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 7,3%, ενώ η εκτίμηση για το 2017 κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση της αγοράς κατά 1,5%. Συνολικά, το πρόσημο, για την περίοδο έως το 2020, αναμένεται να είναι οριακά αρνητικό και να κινείται ποσοστιαία στα επίπεδα του 0,5%.

Η παρατεταμένη υποχώρηση των πωλήσεων δεν έχει προηγούμενο, με αποτέλεσμα βελτίωση της αγοράς να θεωρείται, πλέον, η συγκράτηση των ρυθμών πτώσηςΣύμφωνα με την IDC και τις αναθεωρημένες επί τα χείρω εκτιμήσεις της για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οικονομική κρίση και η πίεση που αυτή ασκεί στις δαπάνες (ιδιωτών και επιχειρήσεων), έχει μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που επηρεάζει και τις πωλήσεις του κλάδου. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετικό report της (Worldwide Quarterly PC Tracker), η μείωση των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά θα κινηθεί μεν σε χαμηλότερα ποσοστά την περίοδο 2017 - 2020, ωστόσο, το πρόσημο θα παραμείνει αρνητικό. Ήδη, το 1ο τρίμηνο του 2016 έδωσε ένα στίγμα της δυσθυμίας στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 12,5% (χαμηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για μείωση κατά 11,3%), με την αγορά να υποχωρεί τεμαχιακά στα επίπεδα κάτω των 65 εκατ. συσκευών για πρώτη φορά από το 2007.

Παράγοντες, όπως οι συναλλαγματικές αστάθειες, η πολιτική αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι αυτοί που, σε μεγάλο βαθμό, κρατούν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πιέσεις
Μάλιστα, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, παρά το γεγονός ότι άλλες προϊοντικές κατηγορίες, όπως τα smartphones και τα tablets, ανταγωνιστικές προς τα PCs, συνεχίζουν να χάνουν έδαφος, αυτό δεν το κερδίζει η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξ αυτού, οι αναλυτές συνάγουν ότι η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ανά τον κόσμο, επηρεάζει καταλυτικά τις καταναλωτικές δαπάνες για συσκευές.

Ενδεικτικό της πίεσης αυτής είναι το γεγονός ότι το τμήμα της αγοράς, που απευθύνεται στους ιδιώτες καταναλωτές, είναι εκείνο το οποίο αναμένεται να δει τις μεγαλύτερες απώλειες. Το 2016, οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ αναμένεται να παραμείνουν αρνητικές για όλη την περίοδο μέχρι το 2020. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση θα υποχωρήσουν κατά 4,4%, ενώ θα κινηθούν οριακά - μεν - ανοδικά έως το 2020.

Άνευ προηγουμένου
Η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως επισημαίνει η IDC, έχει, ήδη, βιώσει τέσσερα συνεχή τρίμηνα με διψήφιο ποσοστό πτώσης στον όγκο των πωλήσεων. Κατά τους αναλυτές, αυτή η παρατεταμένη υποχώρηση δεν έχει προηγούμενο, με αποτέλεσμα, πλέον, βελτίωση της αγοράς να θεωρείται η συγκράτηση των ρυθμών πτώσης. 

Πωλήσεις PC ανά Κατηγορία Προϊόντος και Αγορά (πωλήσεις σε εκατ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, Ιούνιος 2016
(* Πρόβλεψη)