Έρευνες - Μελέτες

Στα €4,8 δις τα έσοδα του eHealth έως το 2019

ehealth

Βελτιούμενες επιδόσεις για την αγορά της ηλεκτρονικής υγείας στην Ευρώπη προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι θα “τρέξει” με ρυθμό της τάξης του 20% για τα επόμενα χρόνια, με τα έσοδα του κλάδου να προϋπολογίζονται σε €4,8 δις έως το 2019. Συγκεκριμένα, η αγορά του eHealth, αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν Διασυνδεδεμένη Υγεία, αναμένεται να διευρύνεται - σε ετήσια βάση - σε ποσοστό 19,8% έως το 2019, με τους Ευρωπαίους, που κάνουν χρήση σχετικών υπηρεσιών, να υπολογίζονται στα 13,7 εκατ. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στο report “Connected Care in Europe” της Berg Insight, το οποίο καταγράφει τις εξελίξεις στους τομείς της τηλε-υγείας και τηλε-φροντίδας στην Ευρώπη έως το 2019.

Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ότι οι παραδοσιακές υπηρεσίες τηλε-φροντίδας αποτελούν το πιο “ώριμο” τμήμα της αγοράς, καθώς, όπως εκτιμούν, στα τέλη του 2013, περίπου 4,55 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη έκαναν χρήση τους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το report, οι υπηρεσίες επόμενης γενιάς στον τομέα της τηλε-φροντίδας και τηλε-υγείας βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο στην Ευρώπη, καθώς στα τέλη του 2013, υπήρχαν μόλις 0,69 εκατ. χρήστες.

Η Berg Insight εκτιμά ότι οι παραδοσιακές υπηρεσίες τηλε-φροντίδας θα παραμείνουν ο πιο δυναμικός κλάδος της αγοράς, με 5,6 εκατ. χρήστες έως το 2019, ακολουθούμενος, πάντως, από αυτόν των προηγμένων υπηρεσιών eHealth, που εξελίσσεται επίσης ταχύτατα, παρά το πρώιμο στάδιο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Οι παίκτες της αγοράς
Τα δε έσοδα από τη Διασυνδεδεμένη Υγεία στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι από €1,7 δις. το 2013 θα φθάσουν τα €4,8 δις το 2019. Στα έσοδα της αγοράς περιλαμβάνονται τόσο οι παραδοσιακές υπηρεσίες τηλε-υγείας και τηλεφροντίδας, καθώς και οι υπηρεσίες επόμενης γενιάς στους δυο τομείς, με τις πωλήσεις των τελευταίων  να διευρύνονται με ταχύτερους ρυθμούς εντός της πενταετίας.

Οι αναλυτές της Berg Insight διαπιστώνουν ότι το τμήμα της αγοράς, που αφορά τις παραδοσιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, βρίσκεται σήμερα συγκεντρωμένο σε δύο μεγάλους “παίκτες” στην Ευρώπη. Αντίθετα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας επόμενης γενιάς είναι σήμερα κατακερματισμένες, με μια σειρά νεοφυών εταιρειών να έχει εισέλθει στην αγορά.

Προοπτικές του mobile health
13,7 εκατ. Ευρωπαίοι θα κάνουν χρήση σχετικών υπηρεσιών Ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς της ηλεκτρονικής υγείας αποτελεί το mobile health. Ήδη, σήμερα είναι ενεργές 100.000 ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας (mHealth apps) σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως οι iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World. Μάλιστα, οι 20 κορυφαίες δωρεάν ηλεκτρονικές εφαρμογές για την άθληση, τη φυσική άσκηση και την υγεία αριθμούν, ήδη, 231 εκατ. downloads παγκοσμίως. Το γόνιμο έδαφος για το mobile health υπογραμμίζουν διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες - έως το 2017 - 3,4 δις άνθρωποι στον κόσμο θα διαθέτουν έξυπνο τηλέφωνο και οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας.

Επιπρόσθετα, εάν αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της κινητής υγείας, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν €99 δις ευρώ δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ε.Ε. το 2017.

Η κινητή υγεία (mHealth) αποτελεί νέα πτυχή της διαδικτυακής υγείας, που συνίσταται στη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας για τη βελτίωση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των διαδικασιών στον τομέα της υγείας.

Ορισμένα παραδείγματα apps για την κινητή υγεία είναι η εφαρμογή που μετρά ζωτικά μεγέθη, όπως η αρτηριακή πίεση, η εφαρμογή που βοηθά στην παροχή ινσουλίνης στους διαβητικούς με τη μετάδοση σημάτων ελέγχου στην αντλία από κινητή πλατφόρμα, εφαρμογή που υπενθυμίζει στους ασθενείς ότι πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους ή εφαρμογή που παρέχει συμβουλές για φυσική άσκηση ή τη διατροφή, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας των χρηστών.