Έρευνες - Μελέτες

Σε αναπτυξιακή πορεία, αλλά από το 2018, η αγορά των tablet

tabletsnew1

Από στενωπό θα περάσει και το 2016 η αγορά των tablet, με τις πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να υποχωρούν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Για το τρέχον έτος, αναμένεται ότι η αγορά των tablet θα περιοριστεί κατά 9,6% σε σχέση με το 2015, οπότε η αγορά ήταν και πάλι πτωτική και μάλιστα, σε διψήφιο ποσοστό.

Μείωση των πωλήσεων, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις πωλήσεις tablet αναμένεται για το 2016-Ανοδικά οι detachable συσκευέςΟι αναλυτές της International Data Corporation (IDC), στην οποία αποδίδονται οι παραπάνω εκτιμήσεις, προβλέπουν ότι η αγορά των tablet θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς, αλλά όχι πριν από το 2018. Όπως σχολιάζουν, μάλιστα, σε σχετικό report (Worldwide Quarterly Tablet Tracker forecast), η αγορά των tablets έχει “δει” το υψηλότερο της σημείο και ως εκ τούτου, τη διετία 2016-2017 θα βρεθεί σε πτωτική πορεία, με την ανάκαμψη της αγοράς να τοποθετείται από το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο φέτος όσο και το 2017, αλλά και από το 2018 και μετά, τις πωλήσεις της παγκόσμιας αγοράς tablet εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν οι detachable συσκευές (με αποσπώμενο πληκτρολόγιο). Οι πωλήσεις της κατηγορίας τόσο το 2015, όσο και το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κινήθηκαν σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς, σώζοντας τη χαμένη “τιμή” του κλάδου των tablets. Ενδεικτικό της δυναμικής της κατηγορίας είναι ότι, ενώ μέχρι σήμερα οι detachable συσκευές αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% της αγοράς, το μερίδιο τους αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν και να αγγίζει το 31% το 2020.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι τα detachable tablets αποκτούν, πλέον, όλο και πιο ισχυρά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται συνεχώς καλύτερα στις απαιτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν το λόγο οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν αρχίσει να υιοθετούνται με μεγαλύτερη συχνότητα από ιδιώτες και επαγγελματίες, καθώς εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες τους για φορητότητα, γεγονός που καθιστά δυνατή την αντικατάσταση του laptop. “Ένας από τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους οι detachables συσκευές αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, είναι γιατί οι τελικοί χρήστες βλέπουν σε αυτές ένα βολικό μέσο για την αντικατάσταση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC.

Οικονομικά μοντέλα
Η IDC προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς των detachable tablets, με έμφαση σε οικονομικά μοντέλα, ώστε να γίνει πιο προσιτή η χρήση τους για μεγαλύτερη τμήμα του πληθυσμού. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθεί η χρήση των tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο από ιδιώτες καταναλωτές, πέραν από τις ήδη ενισχυμένες πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών για επαγγελματική χρήση.

Worldwide Tablet Share Forecast by Product Type and OS 2015–2020

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Tablet Tracker, Ιούνιος 2016