Έρευνες - Μελέτες

Έσοδα $187 δις θα παράγουν, το 2019, τα Big Data και Business Analytics

big-data-analytics

Τον κομβικό ρόλο των Big Data και Business Analytics στο δρόμο της παγκόσμιας βιομηχανίας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έρχονται να υπογραμμίσουν περαιτέρω οι εκτιμήσεις για την πορεία των δύο κλάδων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με ανάλυση της International Data Corporation (IDC), οι τομείς των big data και business analytics το 2015 παρήγαγαν – παγκοσμίως - έσοδα $122 δις, τα οποία θα εκτοξευθούν στα $187 δις, το 2019.

Σχεδόν το ήμισυ της εσόδων θα προέλθει από την αγορά των ΗΠΑ, με δεύτερη πιο δυναμική αυτήν της Δυτικής ΕυρώπηςΟι τομείς των big data και business analytics εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τα αμέσως επόμενα χρόνια τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός των εταιρειών, προσφέροντας σημαντικές γνώσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών και τη διαμόρφωση της βέλτιστης δυνατής σχέσης με τον καταναλωτή. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Semiannual Big Data and Analytics Spending Guide), οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα big data και business analytics θα αποτελέσουν το πιο κομβικό τμήμα της συγκεκριμένης αγοράς. Μάλιστα, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα big data και business analytics αναμένεται να εισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της συγκεκριμένης αγοράς.

Το δεύτερο πιο δυναμικό κομμάτι της, θα αποτελέσει το Software, το οποίο υπολογίζεται ότι θα παράγει παγκόσμια έσοδα $55 δις το 2019. Ο δε τομέας του Hardware, που σχετίζεται με τα big data και business analytics, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, θα εμφανίσει έσοδα της τάξης των $28 δις το 2019.

Οι αναλυτές της IDC προβλέπουν ότι οι τομείς της βιομηχανίας, που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες παραγωγής εσόδων στον τομέα των big data και business analytics είναι τα Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά  ($22,8 δις το 2019) και οι Τράπεζες ($22,1 δις το 2018). Το Δημόσιο, οι Επαγγελματικές Υπηρεσίες οι Τηλεπικοινωνίες και το Λιανεμπόριο είναι επίσης τομείς, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για big data και business analytics.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, οι τομείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από την αξιοποίηση των big data και business analytics είναι οι Τράπεζες, οι εταιρείες δημόσιας ωφέλειας και η Υγεία.

Οι επιχειρήσεις
Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες (με περισσότερους από 500 εργαζόμενους) είναι εκείνες που θα καθοδηγήσουν τη ζήτηση για υποδομές και υπηρεσίες big data και business analytics, παράγοντας τη “μερίδα του λέοντος” σε επίπεδο εσόδων για τον κλάδο και συγκεκριμένα $140 δις το 2019. Εντούτοις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν τη δική τους συνδρομή στην αγορά των big data και business analytics, τα οποία αρχίζουν να αξιοποιούν σταδιακά, προκειμένου να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζουν.

Η αγορά των ΗΠΑ
Οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι σχεδόν το ήμισυ των εσόδων που θα παράξουν τα big data και business analytics, θα προέλθει από την αγορά των ΗΠΑ ($98 δις το 2019). Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη θα είναι αυτή της Δυτικής Ευρώπης, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) και η Λατινική Αμερική.