Έρευνες - Μελέτες

1 στα 2 τερματικά στην Ελλάδα υποστηρίζει ανέπαφες συναλλαγές

contactlesscard

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ανέπαφες συναλλαγές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Ήδη, ο αριθμός των ανέπαφων τερματικών στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 142.000, ήτοι πάνω από 50% των τερματικών αποδοχής καρτών στη χώρα παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο αριθμός των ανέπαφων τερματικών στην Ελλάδα ανέρχεται, πλέον, σε 142.000Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Visa για την ελληνική αγορά, τα τερματικά ανέπαφων συναλλαγών είναι, ήδη, έτοιμα να αποδεχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όπως πληρωμή μέσω κινητού, αλλά και μέσω ειδικού περικάρπιου Visa (Wrist wearable) με ενσωματωμένη προπληρωμένη κάρτα.

Ο νέος τρόπος πληρωμής εξυπηρετεί τους καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές, είτε πρόκειται για μικρότερα ποσά, όπως η αγορά εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφημερίδων, καφέδων, πρόχειρου φαγητού, είτε για μεγαλύτερα. Επιπλέον, μέσω των κινητών τερματικών (mobile POS) παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής ελεύθερων επαγγελματιών για επισκέψεις στο σπίτι ή στο γραφείο για πάσης φύσεως εργασίες, ακόμη και για πληρωμή ιατρικών ή νομικών υπηρεσιών, καθώς και  για πληρωμή προϊόντων κατά την παράδοση στο χώρο του καταναλωτή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Visa Europe, η εταιρεία σκοπεύει “τρέξει” στην Ελλάδα ενέργειες για την προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως συνεδριακούς χώρους, χώρους συναυλιών και παραστάσεων, χώρους εστίασης, όπου θα επιβραβεύεται η χρήση “Contactless” είτε για την πληρωμή του εισιτηρίου, των αγορών στο κυλικείο, αναμνηστικών δώρων, πρόχειρου φαγητού ή καφέ.

Αύξηση χρήσης
Το 2015, η χρήση καρτών στην Ελλάδα απογειώθηκε, με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς να δίνουν ισχυρή ώθηση στις αγορές μέσω καρτών. Ενδεικτικό είναι ότι η χρήση καρτών για αγορές, με όλες τις κάρτες Visa, παρουσίασε στην Ελλάδα αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση ήταν της τάξης του 265%.

Όσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο Διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα €782 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα Contactless τερματικά ξεπέρασαν τις 90.000.

Οι συναλλαγές με κάρτες Visa είχαν ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, ωθούμενες κυρίως από τις χρεωστικές. Έτσι για το 2015, η συνολική χρήση για αγορές ανήλθε σε €4,7 δις, εκ των οποίων το 46%  δαπανήθηκε μέσω χρεωστικών καρτών (€ 2,2 δις).  Ο αριθμός συναλλαγών για αγορές με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα €37 εκατ. (αύξηση 85%), ενώ ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες είχε αύξηση 8% (€37 εκατ.).  Ο αριθμός των εταιρικών καρτών ανήλθε σε 79.000 (αύξηση 36%), ενώ οι προπληρωμένες κάρτες παρουσίασαν μείωση στη χρήση λόγω των capital controls.