Έρευνες - Μελέτες

Οι μισές εταιρείες σε Ασία - Ειρηνικό επενδύουν σε Big Data Analytics

datanew1

Κομβική θέση στην ατζέντα των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, αποκτούν τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως τα Big Data και τα Business Analytics. Ήδη, στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα για τους τομείς των Big Data και Business Analytics.

Η αγορά των Big Data Analytics (BDA) στην περιοχή είναι σήμερα σε πρώιμο στάδιο, αλλά εμφανίζει τεράστια δυναμική ανάπτυξηςΣυγκεκριμένα, σχετική έρευνα της IDC (Big Data and Business Analytics Services Market Opportunities, 2016) εκτιμά ότι το 53% των επιχειρήσεων της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού θεωρεί ότι οι δύο τομείς είναι κομβικοί για την ανάπτυξη, έχοντας σε εξέλιξη επενδυτικά πλάνα για την υιοθέτηση αντίστοιχων ψηφιακών εργαλείων στο άμεσο μέλλον.

Οι εκτιμήσεις της IDC για το μέλλον των Big Data και Business Αnalytics είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, καθώς εκτιμάται ότι η αγορά των σχετικών υπηρεσιών θα διευρυνθεί από $3,8 δις το 2015 στα $7 δις το 2019, αναπτυσσόμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 16,3%.

Η έρευνα της εταιρείας διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις, σήμερα, δέχονται και διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο data, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν νέες τάσεις της ψηφιακής αγοράς, όπως το mobility και το Internet of Things (IoT). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες ανά τον κόσμο είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους σε τομείς, όπως τα Big Data και Business Analytics, προκειμένου να αυξήσουν την ευελιξία τους και να επιτύχουν τους εταιρικούς τους στόχους.

“Οι επιχειρήσεις παράγουν, συλλέγουν και αποθηκεύουν επί χρόνια τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Πλέον, το ενδιαφέρον τους είναι να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα ως “διαβατήριο”, που θα τους οδηγήσει στην επιχειρηματική καινοτομία”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

Έλλειμμα eSkills
Ειδικά για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, πάντως, η IDC διαπιστώνει ότι η αγορά των Big Data Analytics (BDA) είναι σε πρώιμο στάδιο σήμερα, με το “θησαυρό” των δεδομένων να μένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος, κυρίως, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Παρά την έλλειψη στελεχών με τα απαραίτητα eSkills, που θα αναλάβουν να “τρέξουν” τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αγορά των BDA στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Πέραν από τον αμιγώς επιχειρηματικό τομέα, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες θεωρείται ότι είναι μεγάλες σε τομείς, όπως οι “έξυπνες” πόλεις και τα ευφυή συστήματα μεταφορών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σταδιακά και η οικονομία της περιοχής θα κινηθεί προς τη λογική των BDA, με τη ζήτηση για λύσεις και υπηρεσίες Big Data Analytics, βασισμένες στο cloud. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην περιοχή, με δεδομένη την πολυπλοκότητα των τεχνολογιών BDA, προτιμούν να διαχειρίζονται τις υπηρεσίες Big Data και Αnalytics in-house.

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι το outsourcing θα εξελιχθεί σε μια εναλλακτική πηγή διαχείρισης των Big Data και Αnalytics. Ήδη, μία στις τρεις επιχειρήσεις και οργανισμούς της περιοχής δηλώνει ότι το εγχείρημα της εσωτερικής διαχείρισης και αξιοποίησης των τεχνολογιών BDA είναι εξαιρετικά δύσκολο.