Έρευνες - Μελέτες

Αρνητική εκκίνηση για τις πωλήσεις υπολογιστών στην ΕΜΕΑ το 2016

laptopfingers1

Αρνητική εκκίνηση έκανε, το 2016, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (ΕΜΕΑ), με τις πωλήσεις να υποχωρούν το 1ο τρίμηνο του έτους κατά 10% (σε τεμάχια) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η αγορά της περιοχής κινήθηκε σε απόλυτα μεγέθη στα 19,5 εκατ. συσκευές, με τη μείωση του 10% να ευθυγραμμίζεται, πάντως, με τη σχεδόν ισόποση πτώση (κατά 9,6%), που κατέγραψαν οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs το ίδιο διάστημα.

Κατά 10% μειώθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή, το 1ο τρίμηνο του 2016Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner, στην οποία ανήκουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2016, η αστάθεια στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αναμένεται να υποχωρήσει ούτε και κατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η πορεία της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ έχει σημαντικές ποιοτικές διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, για παράδειγμα, σε κάποιες επιμέρους αγορές της ΕΜΕΑ οι κατασκευαστές ήρθαν αντιμέτωποι με ταχέως διαφοροποιούμενες συνθήκες, που επηρέασαν αρνητικά τη δυνατότητα τους να διαχειριστούν τα αποθέματα τους και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Επίσης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Gartner, το 1ο τρίμηνο του 2016 διαφορετικές περιοχές της ΕΜΕΑ επέδειξαν εντελώς αντίθετες συμπεριφορές σε επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, οι διαφορές μεταξύ των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική ή για προσωπική χρήση.

Εξάλλου, σημαντικά διαφορετική εικόνα εξέπεμψε η αγορά στη Δυτική Ευρώπη και εντελώς διαφορετική η υπόλοιπη EMEA. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για προσωπική χρήση, παρά την πτώση συνολικά στην ΕΜΕΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία παρέμειναν σταθερές.

Κατηγορίες
Στα επιμέρους τμήματα της αγοράς, η ζήτηση για επαγγελματικές συσκευές ήταν μεν υποτονική, ωστόσο, οι αναλυτές εντοπίζουν αυξημένο ενδιαφέρον στον τομέα των πολύ λεπτών και ελαφριών notebooks με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (τόσο από επαγγελματίες χρήστες όσο από ιδιώτες καταναλωτές).

Επιπλέον, και τα notebooks, που απευθύνονται σε gamers, κινήθηκαν ανοδικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, οι δύο συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες δεν ήταν ικανές με τις επιδόσεις τους να αλλάξουν τη γενική εικόνα των πωλήσεων κατά το 1ο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Gartner αφορούν επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, notebook PCs και ultramobile premium. 

Οι παίκτες
Σε επίπεδο κατασκευαστών, η HP είχε το πρώτο τρίμηνο του 2016 την καλύτερη επίδοση μεταξύ των υπολοίπων παρόχων, με τις επιδόσεις της εταιρείας στη συγκεκριμένη περιοχή να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Lenov, με την Asus να κατατάσσεται τρίτη, την Dell να ακολουθεί στην τέταρτη θέση και την Acer Group να συμπληρώνει την πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών της ΕΜΕΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2016. 

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις Πωλήσεων ανά κατασκευαστή PC, EMEA, 1ο τρίμηνο 2016 (τεμ. σε χιλ.)

Πηγή: Gartner, Απρίλιος 2016