Έρευνες - Μελέτες

Κακή εκκίνηση έκανε το 2016 η παγκόσμια αγορά υπολογιστών

laptopfinger

Αρνητική ήταν το 1ο τρίμηνο του 2016 η πορεία των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την αγορά να υποχωρεί τεμαχιακά στα επίπεδα κάτω των 65 εκατ. συσκευών διεθνώς, για πρώτη φορά από το 2007.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τεμάχια διολίσθησαν, για πρώτη φορά από το 2007, σε επίπεδα κάτω των 65 εκατ. συσκευώνΤη δυσμενή εικόνα για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών περιγράφουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το εξεταζόμενο τρίμηνο, που δημοσίευσαν IDC και Gartner.

Η μεν IDC τοποθετεί το ποσοστό της πτώσης (σε τεμάχια) στο 11,5% με τις συνολικές πωλήσεις να αριθμούν 60,6 εκατ. συσκευές. Η Gartner, από την πλευρά της, κάνει λόγο για μείωση των πωλήσεων κατά 9,6%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 64,8 εκατ. συσκευές.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της IDC περιλαμβάνουν τις πωλήσεις desk-based PCs, notebook PCs και ultramobile premium, ενώ αυτά τις Gartner αφορούν και τις πωλήσεις των λεγόμενων detachable συσκευών.

Όπως σχολιάζει η IDC, οι πωλήσεις της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά το 1ο τρίμηνο του 2016, ευθυγραμμίζονται με τις αρχικές της εκτιμήσεις για το εξεταζόμενο διάστημα, με την εταιρεία να αναμένει ένα μάλλον υποτονικό 1ο εξάμηνο για τον κλάδο των PCs.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, αν και η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το περιορισμένο καταναλωτικό ενδιαφέρον και με τον ανταγωνισμό άλλων συσκευών (smartphones, phablets, tablets), κατά το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να ανατραπεί. Αρνητικά, σύμφωνα με την Gartner για την παγκόσμια αγορά των PCs συνεχίζουν να λειτουργούν οι συναλλαγματικές αρρυθμίες και η σχέση των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου.

Οι αγορές
Η εικόνα, που έστειλαν το 1ο τρίμηνο του 2016 οι επιμέρους αγορές του πλανήτη, είναι αρνητική με τα ποσοστά της πτώσης να διαφέρουν, ωστόσο. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις το εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν στις ΗΠΑ (κατά 5,8% στα 13,6 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με την IDC. Στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Europe, Middle East, Africa), οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν το 1ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, ενώ αρνητική ήταν και η εικόνα της αγοράς της Ασίας - Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, στην οποία, επίσης, διαπιστώθηκε μείωση των πωλήσεων σε επίπεδο τεμαχίων.

Η Gartner από την πλευρά της, τονίζει ότι όλες οι κομβικές αγορές είδαν αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, με τη Λατινική Αμερική να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων (της τάξης του 32,4%).

Οι κατασκευαστές
Τόσο η IDC όσο και η Gartner, αναδεικνύουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς των PCs για το 1ο τρίμηνο του 2016 τη Lenovo, η οποία, ωστόσο, είδε τις επιδόσεις να περιορίζονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η HP παρέμεινε το εξεταζόμενο διάστημα το “νούμερο δύο” του κλάδου διεθνώς, με τη Dell να διατηρεί την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την Apple να καταλαμβάνει τη τέταρτη και την ASUS να συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα. Τα στοιχεία της Gartner διαφοροποιούνται από εκείνα της IDC, αναδεικνύοντας στην τέταρτη θέση την ASUS και στην πέμπτη την Apple. 

Top 5 Κατασκευαστών, Πωλήσεις PC παγκοσμίως, 1ο τρίμηνο 2016, Προκαταρκτικά στοιχεία (σε χιλ. τεμ.)
Πηγή: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, Απρίλιος 2016

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις πωλήσεων ανά κατασκευαστή PC παγκοσμίως, 1ο τρίμηνο 2016 (σε χιλ. τεμ.)
Πηγή: Gartner (Απρίλιος 2016)