Έρευνες - Μελέτες

Σε “εμβρυακό” στάδιο ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα

ciosman

Σε εμβρυακό στάδιο παραμένει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου τομέα, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε επίπεδο κυβερνητικών οργανισμών να προχωρά με αργά βήματα. Την ίδια στιγμή, που ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, ανά τον κόσμο, τοποθετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, η έλλειψη στελεχών με κατάλληλες δεξιότητες και οι συχνά άκαμπτες δομές εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ψηφιοποίηση των δομών και υπηρεσιών κυβερνητικών φορέων και οργανισμώνΤην εικόνα αυτή περιγράφει, μεταξύ άλλων, έρευνα της Gartner για το 2016 (CIO Agenda), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.944 CIOs (Chief Information Officers) ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών, ενώ αποτυπώνει και τις απόψεις σε 379 CIOs, που απασχολούνται σε κυβερνητικές δομές και υπηρεσίες.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι CIOs που εργάζονται για λογαριασμό κυβερνήσεων και φορέων τους κάθε άλλο παρά αγνοούν την ψηφιακή επανάσταση, η οποία συντελείται διεθνώς. Στον αντίποδα, οι κυβερνητικοί φορείς διεθνώς έχουν αντιληφθεί, πλήρως, την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σχεδόν ένας στους δύο CIOs (το 44%), οι οποίοι απασχολούνται σε κυβερνητικές δομές, δηλώνει ότι οι λειτουργικές διαδικασίες υφίστανται τις έντονες αλλαγές, που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όπως εκτιμούν, περισσότερο από το 60% των φορέων θα επηρεαστεί από τις αλλαγές αυτές εντός της προσεχούς διετίας, ενώ οι αλλαγές σε ορίζοντα πενταετίας θα καλύπτουν το 80% των συγκεκριμένων κυβερνητικών οργανισμών.

Προϋπολογισμός
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 40% των CIOs, που εργάζονται για κυβερνητικούς φορείς, εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός για το IT θα διευρυνθεί εντός του 2016, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσοστό 44% που εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα μείνει αμετάβλητος, ενώ ένα 17% προβλέπει μείωση των σχετικών δαπανών. Άλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό κόστος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, που καθυστερούν τον ψηφιακό βηματισμό του Δημόσιου τομέα.

Tα ευρήματα της έρευνας σαφέστατα αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές, που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία, απασχολούν τα μέγιστα τους CIOs σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Ωστόσο, η ίδια η φύση και η λειτουργία των κυβερνητικών οργανισμών και φορέων πολλές φορές εμποδίζει την περαιτέρω ενσωμάτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη στρατηγική τους. Απαιτούν, όμως, την αλλαγή κουλτούρας και την ένταξη νέων διαδικασιών και πρακτικών στη λειτουργία τους. Οι όγκοι δεδομένων που συλλέγονται σήμερα είναι τεράστιοι, ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι μη δομημένες πληροφορίες. Αυτό υποχρεώνει φορείς και οργανισμούς να εντάξουν λύσεις Advanced Analytics και διαχείρισης Big Data.

Προτεραιότητες
Σύμφωνα με την έρευνα, τα Analytics και οι υπηρεσίες Επιχειρηματικής Ευφυίας (Business Intelligence), το cloud computing, οι υποδομές και τα data centers αποτελούν - όπως άλλωστε και για τους CIOs των ιδιωτικών εταιρειών - βασική προτεραιότητα για τους CIOs, που εργάζονται σε κυβερνητικές δομές και οργανισμούς.

Για τους κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς στην Ασία - Ειρηνικό και στην περιοχή της ΕΜΕΑ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αξιολογείται ως πιο υψηλή προτεραιότητα σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική. Αυτή η διαπίστωση αντανακλά και την ωριμότητα ή μη των γεωγραφικών ζωνών του πλανήτη σε θέματα e-government και digital government.