Έρευνες - Μελέτες

Το χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008 καταγράφουν τα smartphones

smartphonepeopl2

Φρένο πατά η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου του 2015 να διευρύνονται με το …βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008. Την εξεταζόμενη περίοδο διατέθηκαν, διεθνώς, 403 εκατ. συσκευές. Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις smartphones “έτρεξαν” με 14,4% το 2015, οπότε στην παγκόσμια αγορά πωλήθηκαν συνολικά 1,4 δις συσκευές.

Κατά 9,7% ενισχύθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις “έξυπνων” κινητών το 4ο τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας το χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008Το φρενάρισμα της ανοδικής πορείας της παγκόσμιας αγοράς smartphones εισέπραξαν - προφανώς - και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, το 4ο τρίμηνο του 2015, η Samsung και η Huawei ήταν οι μόνες εταιρείες στην κορυφαία πεντάδα των ισχυρότερων παικτών της παγκόσμιας αγοράς, που κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Στον αντίποδα, η Apple “είδε” το τελευταίο τρίμηνο τις δυνάμεις της να εξασθενούν, καθώς οι πωλήσεις iPhone υποχώρησαν, για πρώτη φορά, κατά 4,4%.

Την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones, για το σύνολο του 2015, κατέκτησε μεν η Samsung, με την εταιρεία, ωστόσο, να υφίσταται πίεση στο μερίδιο αγοράς της, που μειώθηκε στο 22,5% έναντι 24,7% το 2014. Στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης αναδείχθηκε η Apple, που πέτυχε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 15,9% από 15,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Την τρίτη θέση μεταξύ των πιο δυναμικών κατασκευαστών smartphones για το 2015 βρέθηκε η Huawei, που διεύρυνε το μερίδιο αγοράς της στο 7,3% από 5,5% το 2014, ενώ η Lenovo βρέθηκε στην τέταρτη θέση και η Xiaomi συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα. (Πίνακας: Worldwide Smartphone Sales to End Users by Vendor in 2015)

Περί τιμής
Όπως σχολιάζει σε σχετική της ανάλυση η Gartner, οι δυνάμεις που τροφοδότησαν την - έστω πιο - υποτονική ζήτηση, δίνοντας “ρεύμα” στην παγκόσμια αγορά smartphones, ήταν οι πωλήσεις χαμηλού κόστους συσκευών στις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη και το σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον για premium συσκευές. “Η επιθετική τιμολογιακή πολιτική των τοπικών brands, αλλά και των Κινέζων κατασκευαστών, στις αναδυόμενες αγορές έχει επιταχύνει, κατά πολύ, το ρυθμό αντικατάστασης των smartphones με πιο premium, αλλά χαμηλού κόστους συσκευές”, σχολιάζουν οι αναλυτές. 

Ισοτιμίες 
Περιγράφοντας τις προκλήσεις της αγοράς των smartphones, οι αναλυτές της Gartner υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τις υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν την παγκόσμια αγορά των smartphones κατά το περασμένο έτος, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους για πολλούς προμηθευτές, που εισάγουν συσκευές. Σχολιάζοντας αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές προσθέτουν ότι, ήδη, ορισμένοι κατασκευαστές εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδων παραγωγής στην Ινδία και στην Ινδονησία, ώστε να προφυλαχθούν από μελλοντικές δυσμενείς υποτιμήσεις στο νόμισμα, αλλά και τους υψηλούς φόρους εισαγωγής.