Έρευνες - Μελέτες

Λιγότερο απαισιόδοξοι οι Έλληνες managers

ciosman

Περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών των Ελλήνων managers για την πορεία της εθνικής οικονομίας σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η τάση αυτή, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται, ήδη, από το 3ο τρίμηνο του έτους, αφορά τις προσδοκίες για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, δηλαδή το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, το ποσοστό ανεργίας, τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τις εξαγωγές και τέλος, το ρυθμό μεταβολής των τιμών. Πάντως, παρά τη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προσδοκίες των Ελλήνων managers για την οικονομία ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Βελτιωμένες προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχαν τα στελέχη των επιχειρήσεων, το τελευταίο τρίμηνο του 2015Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει ο δείκτης GMCCI - Οικονομική Συγκυρία, που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ). Όπως αναφέρει σε σχετική του έκθεση, η ανοδική τάση των προσδοκιών, κατά το 2ο εξάμηνο του 2015, προφανώς σχετίζεται με την πορεία της οικονομίας και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την νέα συμφωνία με τους δανειστές. “Έτσι, περιορίστηκε, πιθανώς, η αβεβαιότητα και βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα”, αναφέρει η έκθεση.

Ο μέσος όρος του ισοζυγίου “θετικών” - “αρνητικών” απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI - Οικονομική Συγκυρία, αυξήθηκε και το 4ο τρίμηνο, από -6,6% σε -2,8%. Βελτίωση προσδοκιών καταγράφηκε για τρεις από τις πέντε συνιστώσες του δείκτη, δηλαδή το ρυθμό μεγέθυνσης, τις εξαγωγές και το ρυθμό μεταβολής των τιμών.

Αντίθετα, οι προσδοκίες για την ανεργία έγιναν περισσότερο απαισιόδοξες, ενώ οι απόψεις για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Καθ’ όλο το 2015, ωστόσο, ο δείκτης GMCCI - Οικονομική Συγκυρία παρέμεινε σε επίπεδα αρνητικά και βεβαίως, πολύ χαμηλότερα των αντιστοίχων του 2014.

Προβλήματα
Τα δύο κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση, όπως αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα του ΣΕΣΜΑ, σχετίζονται με τη φορολογία. Η μεταβλητότητα του φορολογικού συστήματος εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος ανασχετικός παράγοντας και ακολουθεί η υψηλή φορολογία.

Η σημασία, μάλιστα, του παράγοντα αυτού έχει αυξηθεί: από την πέμπτη θέση στην κατάταξη, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, πέρασε στην τρίτη το προηγούμενο και στη δεύτερη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αυξημένη εμφανίζεται και η σημασία, που αποδίδεται στη αναποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η ασυνέχεια, που εμφανίζεται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση.

Αντιθέτως, μερικοί παράγοντες, όπως οι ελλείψεις σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό, οι κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές παραγωγικών συντελεστών και προϊόντων, καθώς και τα εμπόδια εισόδου επιχειρήσεων σε διάφορες αγορές εξακολουθούν να μην δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στην επιχειρηματική δράση.