Έρευνες - Μελέτες

Το 90% των μεγάλων εταιρειών θα έχει θέση CDO, έως το 2019

peoplenew123

Ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται, πλέον, από επιχειρήσεις για στελέχη, που θα καλύψουν τη θέση του Chief Data Officer (CDO), ρόλος ο οποίος, πριν από ελάχιστα χρόνια, δεν υπήρχε καν ως αυτόνομη θέση εργασίας. Η διογκούμενη ζήτηση, που καταγράφεται, δεν πρόκειται μάλιστα να υποχωρήσει, με το ρόλο του CDO να γίνεται κομβικός για τις επιχειρήσεις.

Υπερδιπλασιασμός του αριθμού των Chief Data Officers διεθνώς το 2015Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, έως τα τέλη του 2019, εννέα στις δέκα μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί θα διαθέτουν θέση Chief Data Officer. Πάντως, η καρέκλα του Chief Data Officer, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι μάλλον …ηλεκτρική. Οι προκλήσεις, που καλούνται να διαχειριστούν είναι πολλές, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται “στην καρδιά” της εταιρικής στρατηγικής σχεδόν όλων των κλάδων της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, μόλις ένας στους δύο CDOs θα καταφέρουν να …επιβιώσουν και να θεωρούνται επιτυχημένοι, έως το 2019. Η εξασφάλιση ικανού εταιρικού budget, ώστε να διαχειριστούν τις προκλήσεις και η άριστη επικοινωνία με τα άλλα στρατηγικά τμήματα μιας επιχείρησης είναι - σύμφωνα με τη Gartner - τα “κλειδιά”, που θα κρίνουν την επιτυχία των CDOs.

Υπερδιπλασιασμός
Οι CDOs, εξαιτίας ακριβώς του κομβικού τους ρόλου στον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό του επιχειρείν, θα παραμείνουν σε πρώτη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, διεθνώς. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τη Gartner, επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του 2015, οπότε ο αριθμός των Chief Data Officers ανά τον κόσμο αυξήθηκε στους 1.000 από μόλις 400 στελέχη ένα χρόνο νωρίτερα.

“Οι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να κατανοούν την τεράστια δυναμική της ψηψιοποίησης των εταιρειών. Σε αυτήν την πορεία, κομβικό ρόλο έχει η διαχείριση των δεδομένων μιας επιχείρησης. Η συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων σε βιομηχανική κλίμακα είναι το μεγάλο τους στοίχημα”, αναφέρει η Gartner.

H εταιρεία συμβουλεύει τους νέους CDOs να δημιουργήσουν μια στρατηγική διαχείρισης των πληροφοριών, με βάση την επιχειρηματική κουλτούρα του οργανισμού. Προτείνει, εξάλλου, να επενδύσουν στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους CIOs.

Δεξιότητες
H Gartner επισημαίνει, επιπλέον, τις ειδικές ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου να μπορέσει ένα στέλεχος να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των big data analytics και των τομέων που σχετίζονται με αυτά. Άλλωστε, στην αγορά εργασίας διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα, ενώ το 73% των CIOs, παγκοσμίως, αναγνωρίζει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα των big data analytics skills είναι κομβικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μόνο το 39% απαντά ότι διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο τομέα.