Έρευνες - Μελέτες

Οκτώ στα δέκα κινητά θα είναι smartphones, έως τα τέλη του 2016

smartphonepeopl2

Το τέλος των συμβατικών κινητών τηλεφώνων βιώνει, σταδιακά, η παγκόσμια αγορά των συσκευών, με τα smartphones να παραμένουν η “ατμομηχανή” του κλάδου. Έως τα τέλη του 2016, περισσότερα από οκτώ στα δέκα κινητά, που θα είναι ενεργοποιημένα ανά τον πλανήτη, (το 82%), θα είναι smartphone. Μάλιστα, ο αριθμός των “έξυπνων” κινητών θα είναι αυξημένος κατά 12%, σε σχέση με το 2015.

Στα smartphones χαμηλού κόστους, που παρέχουν, όμως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες λειτουργίες, στρέφονται οι καταναλωτέςΗ στροφή του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού προς τα smartphones, ωστόσο, όπως εκτιμά - σε σχετικό της report η Gartner - δεν συνοδεύεται απαραίτητα από τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς hi-end συσκευές. Αντίθετα, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τα συμβατικά τους κινητά τηλέφωνα, για να στραφούν σε “έξυπνα” κινητά, χαμηλού κόστους, που υποστηρίζουν, ωστόσο, προηγμένες λειτουργίες.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κίνα, αλλά και σε άλλες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Άλλωστε και οι ίδιοι οι Κινέζοι κατασκευαστές κινούνται σε αυτήν τη λογική, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους σε συσκευές smartphones, τα οποία είναι μεν χαμηλού κόστους, αλλά ταυτόχρονα προφέρουν στους καταναλωτές την εμπειρία ενός “έξυπνου” κινητού.

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη Gartner, θα ενισχυθεί (τεμαχιακά) κατά 2,6% το 2016, έναντι του 2015, προσεγγίζοντας το 1,960 δις συσκευές.

Το 2017, ο αριθμός τους αναμένεται να ανέλθει σε 1,983 δις με τις εκτιμήσεις για το 2018 να ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των κινητών τηλεφώνων στα 2,034 δις. Οι δε δαπάνες των τελικών καταναλωτών για κινητά τηλέφωνα αναμένεται να αυξηθούν, το τρέχον έτος, κατά 1,2%.

Worldwide Devices Shipments by Device Type, 2015-2018 (Millions of Units)


Σημείωση: The Ultramobile (Premium) category includes devices such as Microsoft's Windows 8 Intel x86 products and Apple's MacBook Air. The Ultramobile (Basic and Utility Tablets) category includes devices such as, iPad, iPad mini, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Nexus 7 and Acer Iconia Tab 8.
Πηγή: Gartner

Η αγορά των συσκευών
Ο κλάδος των συσκευών (PCs, tablets, ultramobiles και κινητά τηλέφωνα), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της εταιρείας, αναμένεται να ενισχυθεί - σε επίπεδο τεμαχίων - κατά 1,9% το 2016, φθάνοντας τα 2,4 δις τεμάχια. Πάντως, η αξία της αγοράς των συσκευών αναμένεται να υποχωρήσει το 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τη μείωση να τοποθετείται ποσοστιαία στο 0,5%.

Η παγκόσμια αγορά των συσκευών, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εμφανίσει το 2016 μια αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις ιδιαίτερες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. “Είναι σαφές ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται έχοντας ως σημείο αναφοράς το γενικό διαχωρισμό σε “ώριμες” ή αναδυόμενες αγορές”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Gartner, υπογραμμίζοντας ότι κάθε αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, που διαμορφώνονται σε αυτή.