Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία συσφίγγει τις σχέσεις των εργαζομένων και αυξάνει την αποδοτικότητά τους

businesstechnology

Την άποψη, ότι η τεχνολογία έχει ενισχύσει τη συνεργασία στους χώρους εργασίας, συμμερίζονται περίπου 9 στους 10 εργαζόμενους διεθνώς (87%), οι οποίοι εκτιμούν ότι η εργασιακή συνεργατικότητα φέρνει και αύξηση της αποδοτικότητας (Γράφημα). Σύμφωνα με τα ευρήματα του Workmonitor της Randstad για το 3ο τρίμηνο του 2014, το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται μέσα σε ομάδα, απ’ ότι όταν εργάζονται ατομικά, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς (49%) απάντησαν ότι, τώρα πια, συνεργάζονται πολύ περισσότερο με συναδέλφους τους απ’ ότι έκαναν πέντε χρόνια πριν.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει, ότι μόλις το 21% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στην ειδικότητα τους η συνεργασία δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα, το 78% δήλωσε ότι η συνεργασία αποδίδει καλύτερα σε κατά πρόσωπο συναναστροφή απ’ ότι σε “εικονικές ομάδες” (virtual teams), όπου οι συνάδελφοι εργάζονται από διαφορετικές τοποθεσίες.

Επιπρόσθετα, το 76% πιστεύει ότι η εταιρεία τους χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερο χρόνο στην προώθηση της συνεργατικότητας μεταξύ των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 45% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι η εταιρεία τους προσέφερε τα απαραίτητα εργαλεία και την εκπαίδευση, που απαιτείται, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εργάζονται σε ποικιλόμορφες ομάδες, τη στιγμή που το  92% δηλώνει ότι το να γνωρίζει κανείς τί κινητοποιεί τους συναδέλφους είναι σημαντικό για την προώθηση της συνεργατικότητας.

Δείκτης κινητικότητας
Το Workmonitor της Randstad για το 3ο τρίμηνο καταγράφει, διεθνώς, μια αύξηση στην εμπιστοσύνη των εργαζομένων παρά τη μικρή μείωση στο “δείκτη κινητικότητας”. Ο “δείκτης κινητικότητας” καταγράφει την πιθανότητα οι εργαζόμενοι να βρουν άλλη εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κατά μία μονάδα από το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας στο 110. Η υψηλότερη αύξηση της κινητικότητας σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε στη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία (+7) και την Αυστρία (+6), ενώ η μεγαλύτερη μείωση κινητικότητας καταγράφηκε στην Ελβετία (-6) και το Μεξικό (-5).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο δείκτης κινητικότητας μειώθηκε ελαφρώς, από 101 το 2ο τρίμηνο, σε 100 το 3ο τρίμηνο του 2014, αλλά υπήρξε και μία αξιοσημείωτη μείωση της τάξης του 6%, στο φόβο απώλειας της εργασίας, πέφτοντας στο 38%, συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2014.

Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην Ελλάδα για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες αυξήθηκε κατά 6%, φτάνοντας το 52%, συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχα, και η προσδοκία να απασχοληθούν, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα, αυξήθηκε επίσης κατά 9%, καταγράφοντας ποσοστό 56%, βάση του προηγούμενου τριμήνου.

Εργασιακή ικανοποίηση
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Workmonitor της Randstad, στην Ελλάδα η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε κατά 5% από το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας στο 54%. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην Αργεντινή, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Αντίθετα, η Νορβηγία σημειώνει τον υψηλότερο δείκτη ευχαριστημένων εργαζομένων, ενώ έχει καταγραφεί μία μικρή αύξηση της εργασιακής ικανοποίησης στην Βραζιλία, την Κίνα, τη Δανία καθώς και την Ελβετία.