Έρευνες - Μελέτες

O καταναλωτής θα έχει στην κατοχή του, τουλάχιστον, τρεις συσκευές έως το 2018

peopledevices1

Πιο διευρυμένο, σε σχέση με σήμερα, θα είναι σε μία τριετία το χαρτοφυλάκιο των προσωπικών συσκευών, που χρησιμοποιεί ο μέσος καταναλωτής στις αναπτυγμένες αγορές του κόσμου. Έως το 2018, ο καταναλωτής εκτιμάται ότι θα έχει στην κατοχή του και θα χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, τρεις έως τέσσερις προσωπικές συσκευές (ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet, wearables). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, ήδη, από το επόμενο έτος (2016) η παγκόσμια εγκατεστημένη βάση των συσκευών θα αριθμεί 7,8 δις, αριθμός που θα αυξηθεί στα 8,3 δις το 2018.

Το 2016 η παγκόσμια εγκατεστημένη βάση των συσκευών θα αριθμεί 7,8 δις, αριθμός που θα αυξηθεί στα 8,3 δις το 2018Ειδικά στις “ώριμες” αγορές, οι χρήστες θα χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις - ακόμη και τέσσερις - προσωπικές συσκευές. Τουλάχιστον δύο συσκευές ανά άτομο υπολογίζεται ότι θα προέρχονται από τους τομείς των smartphones, των tablets και των φορητών υπολογιστών.

Επιπλέον, αναμένεται ότι ο μέσος καταναλωτής θα κάνει χρήση και – τουλάχιστον - μίας συσκευής από την κατηγορία των wearables (“έξυπνα” ρολόγια, smart γυαλιά, health bands και άλλα είδη συνδεδεμένων συσκευών, όπως e-readers και φορητές κάμερες). 

“Η ταχύτατη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, η διαθεσιμότητα όλο και ταχύτερων δικτύων και η ανάγκη της λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, θα οδηγήσουν, αναμφίβολα, σε περισσότερες συσκευές ανά χρήστη”, εξηγούν οι αναλυτές της Gartner. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η αύξηση των συσκευών ανά χρήστη θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω βελτίωση της καινοτομίας των συσκευών, με τους κατασκευαστές να καταστρώνουν ήδη σχέδια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. 

Το μέλλον των συσκευών
Περιγράφοντας το μέλλον των συσκευών, η Gartner προβλέπει ότι, έως το 2019, το ένα τρίτο των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα αξιοποιεί φωνητικές εντολές ή χειρονομίες, για να εκτελεί εντολές. Μάλιστα, η φωνή και οι χειρονομίες θεωρούνται το “πληκτρολόγιο του μέλλοντος”.

Επίσης, έως το 2019, το 20% των προσωπικών συσκευών θα είναι σε θέση να καταγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα, για να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις στον καταναλωτή. Οι συσκευές αυτές θα είναι κατά κύριο λόγο wearables, με την εταιρεία να εκτιμά ότι οι wearable συσκευές σε χρήση θα ανέλθουν σε 740 εκατ. το 2016, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2015, ενώ ο αριθμός τους θα εκτοξευθεί στο 1,1 δις έως το 2019.

Επίσης, έως το 2019, τουλάχιστον το 60% της εγκατεστημένης βάσης των PCs θα “τρέχει” σε λογισμικό Windows 10. Εξάλλου, έως το 2018, τουλάχιστον ένας μη παραδοσιακός κατασκευαστής κινητών θα βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα των smartphone brands στην Κίνα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην τελευταία εκτίμηση, η Gartner εξηγεί ότι η αγορά των smartphones γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική και πολύπλοκη, επιτρέποντας σε νέους - μη παραδοσιακούς - κατασκευαστές να εισέλθουν.

“Η είσοδος των κινεζικών εταιρειών του Διαδικτύου θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στους παραδοσιακούς πωλητές smartphone, οι οποίοι θα αναγκαστούν να καινοτομήσουν προκειμένου να παραμείνουν στο παιχνίδι”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.