Έρευνες - Μελέτες

Επιμένει ανοδικά η παγκόσμια αγορά των servers

serversmarket

Θετική παραμένει η πορεία της παγκόσμιας αγοράς των servers, με τις πωλήσεις να κινούνται ανοδικά τόσο σε επίπεδο αξίας, όσο και σε επίπεδο τεμαχίων. Το 3ο τρίμηνο του 2015, η αξία της αγορά ενισχύθηκε κατά 7,5%, ενώ, ως προς τα τεμάχια, η άνοδος που επιτεύχθηκε, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν της τάξης του 9,2%. Συνολικά, η αξία της αγοράς, κατά το 3ο τρίμηνο του 2015, ανήλθε στα $13,5 δις, ενώ διατέθηκαν άνω των 2,7 εκατ. συσκευών, διεθνώς.

Στα $13,5 δις ανήλθε η αξία της διεθνούς αγοράς των servers το 3ο τρίμηνο του 2015 - Άνω των 2,7 εκατ. τεμάχια πωλήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημαΠάντως, η  εικόνα της αγοράς, όπως την αποτυπώνει η εταιρεία Gartner σε σχετικό report της, δεν είναι ισόρροπη για όλο τον πλανήτη, με τις  συναλλαγματικές ισοτιμίες να είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ανισότητα των περιφερειακών επιδόσεων στους servers. Ενώ το πρόσημο - τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο συσκευών - ήταν θετικό στις περισσότερες αγορές, η Ανατολική Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Λατινική Αμερική “είδαν” τις επιδόσεις τους να υποχωρούν κατά 5,8%, 11,7% και 24,2% αντίστοιχα, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους.

Στην αντίθετη πλευρά, βρέθηκε η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, καταγράφοντας το υψηλότερο - διεθνώς - ποσοστό αύξησης πωλήσεων servers σε επίπεδο τεμαχίων (23,8%) και μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη διεύρυνση της αξίας της αγοράς (25,4%).

Οι πρωταγωνιστές 
Τα στοιχεία της Gartner αναδεικνύουν στην κορυφή της λίστας με τους πέντε ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς των Servers - και γι’ αυτό το τρίμηνο - τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και αναφορικά με τον όγκο των πωλήσεων, την HP. Η εταιρεία απέσπασε μερίδιο αγοράς 27,3% σε επίπεδο αξίας και 22,2% σε επίπεδο τεμαχίων, με τα δύο μεγέθη να είναι αυξημένα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, για το 3ο τρίμηνο, βρέθηκε η Dell με μερίδιο 17,9% σε αξία και 18,1% σε όγκο πωλήσεων, με την ΙΒΜ να έπεται στην τρίτη θέση, όσον αφορά την αξία των πωλήσεων, ενώ, σε επίπεδο όγκου, την ίδια θέση καταλαμβάνει η Lenovo.

Την πρώτη πεντάδα - σε επίπεδο αξίας της παγκόσμιας αγοράς servers - συμπληρώνει η Lenovo στην τέταρτη θέση με τη Cisco να ακολουθεί στην πέμπτη. Από πλευράς τεμαχίων, στην τέταρτη θέση της διεθνούς αγοράς βρέθηκε, κατά το 3ο τρίμηνο, η Huawei με την Inspur να κατατάσσεται στην Πέμπτη.

Top 5 Κατασκευαστών ανά πωλήσεις, παγκοσμίως

Πηγή: Gartner (Δεκέμβριος 2015)

Οριακά η ΕΜΕΑ
Τα επιμέρους στοιχεία, ανά γεωγραφική περιοχή, δείχνουν ότι η αγορά των servers στην ΕΜΕΑ (Europe - Meadle East - Africa) έμεινε στάσιμη στα περσινά επίπεδα σε επίπεδο όγκου, ενώ ενισχύθηκε πιο δυναμικά όσον αφορά τα έσοδα των κατασκευαστών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις (τεμαχίων) αυξήθηκαν κατά 1,4% το 3ο τρίμηνο, φθάνοντας τις 533.106 συσκευές, ενώ η αξία της αγοράς διευρύνθηκε κατά 3,7% στα $3 δις.

Top 5 Κατασκευαστών ανά έσοδα, παγκοσμίως

Πηγή: Gartner (Δεκέμβριος 2015)