Έρευνες - Μελέτες

Κερδίζει έδαφος η ασφαλιστική κάλυψη στον κυβερνοχώρο

insuranceinternet

Ένα νέο πεδίο ασφαλιστικών καλύψεων, αυτών έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, δημιουργεί η όλο και εντεινόμενη δραστηριότητα ψηφιακών εγκληματιών σε βάρος επιχειρήσεων και μεμονωμένων καταναλωτών. Υπό αυτό το σκεπτικό πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να εξετάζουν τα μέτρα άμυνάς τους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και την κυβερνο - ασφάλιση.

Στην κυβερνο - ασφάλιση, προκειμένου να προστατευθούν από ψηφιακές απειλές, αρχίζουν να προσφεύγουν οι επιχειρήσειςΒάσει ερευνών, οι επιτιθέμενοι θα συνεχίσουν να κινούνται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά, ενώ θα εξακολουθήσουν να παραβιάζουν οργανισμούς και επιχειρήσεις με στοχευμένες επιθέσεις. Επιπλέον, θα συνεχίζουν να εστιάζουν σε καταναλωτές μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε “έξυπνα” κινητά και σε διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, στοχεύοντας να επωφεληθούν από την αναδυόμενη έννοια του Internet of Things. “Αν κοιτάξουμε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σήμερα, οι πληροφορίες μας θα μπορούσαν να χαθούν σε έναν ψηφιακό ωκεανό που δεν είναι άλλος από το worldwide web, δηλαδή, τον παγκόσμιο ιστό” αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Symantec.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η ασφαλιστική κάλυψη (Cyber Insurance) από κυβερνο - απειλές ​​εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο και προσφέρει προστασία σε οργανισμούς και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των κινδύνων τους. Τα κύρια στοιχεία ασφαλιστικής κάλυψης στον κυβερνοχώρο αφορούν: ευθύνη και αποζημίωση για τη δεδομένη υποχρέωση λόγω ενός περιστατικού ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κάλυψη για διερεύνηση και μετριασμό των περιστατικών επίθεσης, κάλυψη για διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω ενός περιστατικού στον κυβερνοχώρο, κάλυψη για αντίδραση σε απειλές που μπορεί να βλάψουν ένα δίκτυο ή διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Παρά το γεγονός ότι η ευθύνη είναι η πιο δημοφιλής ασφαλιστική κάλυψη στον κυβερνοχώρο, η πλειοψηφία των αγοραστών, επενδύουν επίσης και σε καλύψεις που αφορούν στη διερεύνηση του περιστατικού αλλά και σε ζητήματα κυβερνο - εκβιασμού.

Αντίκτυπος
Σύμφωνα με τη Symantec, ο αντίκτυπος μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο, στο εμπορικό σήμα ενός οργανισμού, στη φήμη ή και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, μπορεί να είναι καταστροφικός. Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην φήμη, διακοπές λειτουργίας, αλλά πάνω απ 'όλα κοστίζουν ακριβά. Βάσει μελέτης του ινστιτούτου Ponemon, έχει υπολογιστεί ότι το 2014, το μέσο κόστος παραβίασης δεδομένων στις ΗΠΑ ανέρχονταν σε $5,850 εκατ.

Η ταχεία υιοθέτηση της ασφαλιστικής κάλυψης στον κυβερνοχώρο, βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες στους οποίους αποδίδεται και η ραγδαία ανάπτυξή της: στις νέες ρυθμίσεις που υποχρεώνουν τις εταιρείες να ανταποκρίνονται άμεσα στις παραβιάσεις των πληροφοριών τους, αλλά και στην αύξηση των κυβερνο - εγκληματιών που χρησιμοποιούν κλεμμένες πληροφορίες για απάτες πληρωμών, κλοπές ταυτοτήτων και άλλα εγκλήματα.