Έρευνες - Μελέτες

Η Ισλανδία η χώρα με το πιο ελεύθερο Διαδίκτυο στον πλανήτη

internet

Πρωταθλητισμό, σε θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του Διαδικτύου, κάνει η Ισλανδία, η οποία ανακηρύσσεται η χώρα με το πιο ελεύθερο Ίντερνετ στον κόσμο. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο, όσον αφορά την ελευθερία του Διαδικτύου - σε απόσταση αναπνοής από την Ισλανδία - πετυχαίνει για το 2015 η Εσθονία. Εξαιρετικές επιδόσεις στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω του Διαδικτύου έχει και ο Καναδάς, ο οποίος συμπληρώνει την παγκόσμια τριάδα με τις χώρες, που εξασφαλίζουν στους πολίτες τους τη μεγαλύτερη ελευθερία, όταν περιηγούνται στον παγκόσμιο ιστό. Η παραπάνω αξιολόγηση προέρχεται από το report “Freedom on the Net” της ανεξάρτητης Αρχής, Freedom House, το οποίο εξετάζει 65 χώρες ανά τον κόσμο, αξιολογώντας το επίπεδο ελευθερίας, που εξασφαλίζουν στους χρήστες του Διαδικτύου.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την Κίνα ως το χειρότερο “καταχραστή” της ελευθερίας του Διαδικτύου, με τη Συρία και το Ιράν να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέσηΗ αξιολόγηση, για το 2015, αναδεικνύει την Ευρώπη μία από τις περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση του Ίντερνετ. Δεν είναι τυχαίο ότι η παγκόσμια δεκάδα των χωρών με το πιο ελεύθερο Διαδίκτυο στον κόσμο περιλαμβάνει τη Γερμανία στην τέταρτη θέση, την Ιταλία στην όγδοη και τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Μεγάλη Βρετανία (μαζί με τη Γεωργία) να μοιράζονται την ένατη θέση της κατάταξης. Τη λίστα συμπληρώνουν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, με την Αυστραλία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση, τις ΗΠΑ στην έκτη και την Ιαπωνία στην έβδομη.



Επιδείνωση
Από τις 65 χώρες, που αξιολογήθηκαν από το Freedom House, οι 32 βρέθηκαν να έχουν χάσει έδαφος σε θέματα ελευθερίας του Διαδικτύου, το 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πιο σημαντικοί περιορισμοί της ελευθερίας του Διαδικτύου σημειώθηκαν στη διάρκεια του έτους στη Λιβύη, την Ουκρανία και τη Γαλλία.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, η Λιβύη, η οποία σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις, γνώρισε μια ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των bloggers, ενώ σημειώθηκαν νέα κρούσματα πολιτικής λογοκρισίας, αλλά και αυξανόμενες τιμές χρέωσης για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Στην Ουκρανία, που έχει τις δικές της εσωτερικές αρρυθμίες και την κρίση με τη Ρωσία, διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ενός έτους περισσότερες διώξεις για περιεχόμενο που διακινήθηκε μέσω Διαδικτύου, καθώς και αυξημένα κρούσματα βίας εναντίον χρηστών του Ίντερνετ.

Για τη Γαλλία, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη χρήση του Διαδικτύου, καθώς η σημαντική αύξηση της επιτήρησης, υιοθετήθηκαν στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Οι χειρότερες επιδόσεις
Τα στοιχεία αναδεικνύουν την Κίνα ως το χειρότερο “καταχραστή” της ελευθερίας του Διαδικτύου, με τα κρούσματα λογοκρισίας να είναι καθημερινά. Στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, βρίσκονται, για το 2015, η Συρία και το Ιράν. 

Στον αντίποδα, μεταξύ 2014 και 2015, υπήρξαν 15 χώρες, οι οποίες κατάφεραν να βελτιώσουν το επίπεδο των ελευθεριών, που παρέχουν στους πολίτες τους, όταν περιηγούνται στο Διαδίκτυο. Ανάμεσα στις χώρες, που βελτίωσαν το επίπεδο της ελευθερίας είναι η Σρι Λάνκα, η Κούβα και η Ζάμπια.