Έρευνες - Μελέτες

Το 30% των σημερινών τεχνολογικών παρόχων δεν θα υπάρχει την προσεχή 5ετία

techworldnew

Αναδιάταξη του διεθνούς τεχνολογικού χάρτη φέρνει η λεγόμενη “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση”, καθοδηγούμενη από το Διαδίκτυο και το ψηφιακό οικοσύστημα, που αυτό παράγει. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι, εντός της προσεχούς πενταετίας, το 30% των υφιστάμενων προμηθευτών λύσεων και προϊόντων τεχνολογίας δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Και αυτό γιατί είτε θα αποτύχουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε θα εξαγοραστούν.

Το ένα τρίτο από τις κορυφαίες 20 εταιρείες σε κάθε κλάδο της τεχνολογίας, που καλύπτονται από την IDC, θα υποστεί είτε απώλεια εσόδων, είτε απώλεια κερδών ή επιδείνωση της θέσης του στην αγοράΤις ριζικές αλλαγές οδηγούν τα νέα υποσύνολα του τομέα της τεχνολογίας, όπως το cloud computing, το mobility, η προηγμένη ανάλυση δεδομένων, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, τάσεις που διαφοροποιούν άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Τεχνολογία. Οι εκτιμήσεις ανήκουν σε μία από τις πιο έγκριτες εταιρείες μελετών, την International Data Corporation και παρουσιάζονται στο "FutureScape 2016 report", το οποίο αναδημοσιεύει η New York Times.

Σύμφωνα με την IDC, πολλές εταιρείες στον κόσμο της τεχνολογίας δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να επιβιώσουν σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία, το ένα τρίτο από τις κορυφαίες 20 εταιρείες σε κάθε κλάδο της τεχνολογίας, που καλύπτονται από την IDC, θα υποστεί είτε απώλεια εσόδων, είτε απώλεια κερδών ή επιδείνωση της θέσης του στην αγορά.

Η IDC, μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα νέο, ισχυρό “κύμα” συγχωνεύσεων στη βιομηχανία του Cloud Computing, με περίπου έξι ή και λιγότερους προμηθευτές cloud platforms να ελέγχουν το 80% της αγοράς των υποδομών Cloud έως το 2020.

Αύξηση απασχόλησης
Αν και οι εκτιμήσεις της IDC φαίνονται - σε μια πρώτη ανάγνωση - δυσοίωνες, τα στοιχεία της εταιρείας για τις επιπτώσεις, που θα επιφέρει αυτή η αλλαγή του μοντέλου στη διεθνή τεχνολογική σκηνή, έχουν και αισιόδοξες παραμέτρους.

Για παράδειγμα, η εταιρεία εκτιμά ότι οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα του λογισμικού (ειδικά σε ό,τι αφορά στο Cloud και στο web-based λογισμικό) είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Για παράδειγμα, οι περισσότερες εταιρείες, που καταβάλλουν προσπάθειες για την ψηφιακή μετατροπή τους, αναμένεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των developers, που απασχολούν εντός της προσεχούς τριετίας.

Μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης θα προκύψουν και για τους προγραμματιστές με εμπειρία στο cloud computing ή σε αυτό που περιγράφεται ως “cognitive computing” (γνωστικά υπολογιστικά συστήματα). Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι - έως το 2020 - θα αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των developers, που θα έχουν ενσωματώσει συστήματα “cognitive computing” στα προϊόντα τους, βελτιώνοντας τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά.

Στο μεταξύ, το λεγόμενο "Ίντερνετ των Πραγμάτων" - Internet of Things θα αποτελέσει μια νέα πηγή εσόδων για τους προμηθευτές λύσεων και προϊόντων τεχνολογίας: εντός της προσεχούς τριετίας ο αριθμός των συσκευών, που θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο θα διπλασιαστεί, πυροδοτώντας την ανάπτυξη των περισσότερων από 200.000 νέων εφαρμογών.