Έρευνες - Μελέτες

Στα $75,4 δις οι δαπάνες για την ασφάλεια των πληροφοριών το 2015

data_security

Κομβικό ρόλο στην ατζέντα επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων καταλαμβάνει το θέμα της ασφάλειας των πληροφοριών. Οι σχετικές δαπάνες θα κινηθούν ανοδικά και φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο - αν και σε χαμηλά μονοψήφιο ποσοστό - ανερχόμενες σε $75,4 δις κατά το 2015, ποσό αυξημένο κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Και μπορεί η διεύρυνση των δαπανών για την ασφάλεια των πληροφοριών να είναι συγκρατημένη εντός του 2015, αλλά από το 2016 αναμένεται μεγαλύτερη τόνωση της παγκόσμιας αγοράς του συγκεκριμένου κλάδου.

Αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, θα καταγράψουν το 2015 οι επενδύσεις στην ασφάλεια των πληροφοριώνΣύμφωνα με σχετικό report της Gartner, κατά τη φετινή χρήση, οι δαπάνες για την ασφάλεια, ειδικά στην περιοχή της Ευρώπης, επηρεάζονται αρνητικά από την αύξηση της τιμής των σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω του “σκληρού” δολαρίου. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα προϊόντα στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει κάνει πιο ακριβές τόσο τις εισαγωγές πρώτων υλών, όσο και τελικών προϊόντων, που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα, με αποτέλεσμα το κόστος - και - των σχετικών αγαθών να έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% κατά το 2015.

Όπως εκτιμά η Gartner, η άνοδος των τιμών θα αποθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές από την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015.

Για το 2016, οι αναλυτές είναι πιο θετικοί, εκτιμώντας ότι οι αναβληθείσες - εταιρικές και καταναλωτικές - επενδύσεις στην ασφάλεια των πληροφοριών θα πραγματοποιηθούν, τελικά, εντός του επόμενου έτους. Οι ευοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών εδράζονται και στην πρόβλεψη τους για σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών από το 2016.

Παράγοντες ανόδου
Στο μεταξύ, την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών θα καθοδηγήσουν οι αυξημένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των συστημάτων ανά τον κόσμο, η αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και η αύξηση των κρουσμάτων παραβίασης high-profile δεδομένων. Ο πρώτος παράγοντας, αυτός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και να επηρεάσει θετικά την αγορά της ασφάλειας των πληροφοριών σε περιοχές, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Νότια Αφρική.

Την ίδια στιγμή, οι δοκιμές ασφαλείας, το IT outsourcing και η διαχείριση της αναγνώρισης και της πρόσβασης είναι οι τομείς που θα προσφέρουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στους παρόχους τεχνολογίας για την ασφάλεια των πληροφοριών. 

Αν και οι αναλυτές δεν προβλέπουν ούτε για τα επόμενα χρόνια φρενήρη αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια των πληροφοριών, το βέβαιο είναι ότι, πλέον, τα ζητήματα της ψηφιακής ασφάλειας δεν αφορούν μόνο την ανταπόκριση στο μεταβαλλόμενο τοπίο των online απειλών. Το ίδιο το περιβάλλον του Διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών Πληροφορικής έχει οδηγήσει στην επέκταση του φάσματος των απειλών, που σχετίζονται με το Ίντερνετ.