Έρευνες - Μελέτες

Επί δύο οι πωλήσεις 3D εκτυπωτών, ανά έτος, την τριετία 2016 - 2019

3dprinternew

Ένα πολύ ευοίωνο μέλλον για τον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης περιγράφουν οι αναλυτές, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την αγορά των 3D εκτυπωτών στα 5,6 εκατ. συσκευές έως το 2019. Για την τρέχουσα χρήση, η εκτίμηση είναι ότι στην παγκόσμια αγορά θα διατεθούν 244.533 εκτυπωτές τεχνολογίας 3D, ενώ για το 2016 αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 100%, για να φθάσουν τα 496.475 τεμάχια. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται θετικό μόνο με ορίζοντα το 2016, αφού η εκτίμηση είναι ότι μεταξύ 2016 και 2019 οι πωλήσεις θα υπερ-διπλασιάζονται ανά έτος, για να φθάσουν τελικά τα 5,6 εκατ. συσκευές.

Το 2019 αναμένεται να διατεθούν 5,6 εκατ. συσκευές - Μόνο κατά το 2016, οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 100%Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω εκτιμήσεις, οι 3D εκτυπωτές εξελίσσονται από μια πολύ εξειδικευμένη κατηγορία συσκευών σε μια παγκόσμια αγορά για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η καινοτομία και η συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα των 3D εκτυπωτών, όλων των τεχνολογιών, είναι ο παράγοντας, που - κατά κύριο λόγο - θα σηματοδοτήσει την ανοδική πορεία των πωλήσεων. Η Gartner εκτιμά, μάλιστα, ότι αυτό το ανοδικό “κύμα” θα αφορά τόσο τις συσκευές για μεμονωμένους καταναλωτές, όσο κι εκείνες που απευθύνονται στις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τη μεγαλύτερη ζήτηση θα συγκεντρώσουν οι χαμηλού κόστους συσκευές 3D εκτυπωτών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των συσκευών για καταναλωτές, η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στους 3D εκτυπωτές με τιμή κάτω από τα $2.500. Μάλιστα, αυτή η ζήτηση αναμένεται να προέλθει όχι τόσο από μεμονωμένα νοικοκυριά όσο - κυρίως - από σχολεία και Πανεπιστήμια. Στην περίπτωση των 3D εκτυπωτών για επαγγελματική χρήση, η ζήτηση εντοπίζεται σε πιο hi-end συσκευές υψηλότερου κόστους.

Μείωση κόστους
Η Gartner, σε έτερη πρόσφατη μελέτη της, υπογραμμίζει ότι η στροφή - κυρίως - των επιχειρήσεων προς τη 3D εκτύπωση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από τα οφέλη, στα οποία προσβλέπουν από τη χρήση της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής τελικών προϊόντων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4%. Μάλιστα, η ενσωμάτωση των 3D εκτυπώσεων στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους, ειδικά στο επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Η μέση μείωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, εκτιμάται μεταξύ 4,1% και 4,3%, ενώ, όπως τονίζουν, τα οφέλη από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις θα συνεχίσουν να είναι πολύ ορατά, αποτελώντας ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω διείσδυση των 3D εκτυπώσεων και των προϊόντων τους στην αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι, έως το 2018, το 50% των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της βαριάς βιομηχανίας και των επιστημών ζωής θα χρησιμοποιεί 3D printing για να παράξει τμήματα των προϊόντων, που καταναλώνει ή πουλά.