Έρευνες - Μελέτες

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην παγκόσμια λίστα των “Πρωτοπόρων της Τεχνολογίας” για το 2015

techworldnew

Τις 49 εταιρείες, που θεωρούνται “Πρωτοπόροι της Τεχνολογίας” για το 2015 (Technology Pioneers 2015), ανέδειξε το World Economic Forum. Εκ των παγκόσμιων ηγετών της τεχνολογικής πρωτοπορίας, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε δέκα χώρες του κόσμου, τα δύο τρίτα έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να έπεται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Στη λίστα με τους Technology Pioneers, για το 2015, περιλαμβάνονται 34 επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί στην παγκόσμια κατάταξη με μόλις 4Συγκεκριμένα, στη λίστα με τους Technology Pioneers, για το 2015, περιλαμβάνονται 34 επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί στη λίστα των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, που θεωρούνται “Πρωτοπόροι της Τεχνολογίας”, με μόλις τέσσερις επιχειρήσεις και την Ολλανδία να έπεται με δύο εταιρείες. Στην παγκόσμια κατάταξη περιλαμβάνονται, επίσης, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ταϊβάν, η Κίνα και το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε το World Economic Forum, οι 21 από τις 49 επιχειρήσεις προέρχονται από το χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι 14 από τους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και των Υποδομών και άλλες 14 από τον κλάδο των Επιστημών Ζωής και της Υγείας. Οι συγκεκριμένες εταιρείες κατέκτησαν τον τίτλο “Technology Pioneers” για το 2015, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό report - στηριζόμενες σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, καταφέρνουν να εκμεταλλευθούν τις διεθνείς προκλήσεις σε μία σειρά από τομείς –“«κλειδιά”, όπως η Τεχνολογία, η Υγεία, το Περιβάλλον και η Ενέργεια. Η επιλογή των εταιρειών, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα με τους παγκόσμιους “Technology Pioneers” έγινε από μια επιτροπή 68 ατόμων εγνωσμένου κύρους, κυρίως Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, επενδυτές venture capitalists και στελέχη εταιρειών.

Η στήριξη των VCs
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, κομβικό ρόλο για τη δημιουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των 49 εταιρειών, που συγκροτούν τη λίστα με τους “Technology Pioneers” για το 2015, διαδραμάτισαν οι μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπως είναι τα venture capitals. Μάλιστα, όπως παρατηρούν η “άνθηση” αυτών των εταιρειών δείχνει να συμβαδίζει με την άνοδο της δημοτικότητας και της χρήσης των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young για τις εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις, που επικαλείται το World Economic Forum, το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα venture capitals από το 2001, με συνολικές επενδύσεις περίπου $87 δις. Η επίδοση αυτή συνιστά αύξηση κατά 60% έναντι του 2013, με τα τεχνολογικά hubs στη Silicon Valley, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη να απορροφούν τη μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα το 60% των συνολικών χρηματοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, μεγάλη άνοδο στη χρήση κεφαλαίων από venture capitals πέτυχαν και οι περιοχές της Κίνας και της Ινδίας.