Έρευνες - Μελέτες

Τις εταιρείες Τεχνολογίας θεωρούν οι νέοι στην Ελλάδα ως τους ελκυστικότερους εργοδότες

technologynew12345

Ως πόλος έλξης για τους Έλληνες φοιτητές ως οι πιο ελκυστικοί  εργοδότες λειτουργούν οι εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Οι νέοι στην Ελλάδα αναδεικνύουν τη Google ως την καλύτερη εταιρεία για να δουλεύει κανείς, με περίπου έναν στους τέσσερις να δηλώνει ότι επιθυμεί να εργαστεί στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό (ποσοστό 25,2%). Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας κατατάσσεται η Microsoft με ποσοστό περίπου 15%, με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Coca Cola και την Τράπεζα Πειραιώς να καταλαμβάνουν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση με ποσοστά 14,5%, 13,7%, 13,4% και 11,7%.

Τη Google τοποθετούν στην πρώτη θέση της λίστας με τους καλύτερους εργοδότες οι φοιτητές στην ΕλλάδαΣτη λίστα με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες για το 2015 στον τομέα του εμπορίου, στην έβδομη θέση βρίσκεται η Aegean Airlines (11,6%), στην όγδοη η Samsung (9,9%), στην ένατη η Alpha Bank (9,6) και στη δέκατη η L'Oréal Group (8,5%).

Την πρωτιά στις προτιμήσεις των φοιτητών ελληνικών Πανεπιστημίων για τον τίτλο του πιο ελκυστικού εργοδότη στον τομέα του “Engineering” καταλαμβάνει και πάλι η Google με ποσοστό 25,7%. Η Microsoft στη δεύτερη θέση (19,3%) των προτιμήσεων των φοιτητών, η Samsung στην τρίτη (12,1%), η Siemens στην όγδοη (7,3%), η IBM στη δωδέκατη (5,8%), η Nokia στη 13η (5, 6%), η Bosch στην 14η (5,4%), ο ΟΤΕ στην 17η (4,9%), το Πλαίσιο στη 19η (3,8%), η Intracom στην 22η (3,4%), η HP στην 24η (3,3%) και η General Electric στην 28η (3%) είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Ελλάδα, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νέων στην Ελλάδα, καθώς τους αντιλαμβάνονται ως τους πιο ελκυστικούς εργοδότες.



Έρευνα
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Πανεπιστημίου Universum, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 6.892 φοιτητών - μελλοντικών εργαζόμενων, από 68 σχολές, οι οποίες καλύπτουν 129 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει ποιες εταιρείες θεωρούν πιο ελκυστικές και ποια χαρακτηριστικά ενός εργοδότη αξιολογούν ως τα πιο σημαντικά, οι νέοι άνθρωποι σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, τα καταναλωτικά αγαθά (Fast Moving Consumer Goods), οι τράπεζες και ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών είναι, επίσης, εκείνοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των νέων της Ελλάδας, όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.



Κατάρτιση
Η περαιτέρω κατάρτιση και η επαγγελματική εξέλιξη αναδεικνύονται από την έρευνα της Universum ως τα κορυφαία πλεονεκτήματα, προκειμένου μια εταιρεία να θεωρηθεί ελκυστικός εργοδότης για τους Έλληνες φοιτητές.

Εξίσου σημαντικό ρόλο για τους νέους, στην Ελλάδα, παίζει η εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, παράγοντας που βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα των απαιτήσεων των νέων στην Ελλάδα από ένα εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες φοιτητές δεν φοβούνται την εργασία εκτός συνόρων και θεωρούνται “διεθνιστές” σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή, το 1/4 των Ελλήνων φοιτητών θα επιθυμούσε να εργαστεί για μια ιδιωτική εταιρεία ή οργανισμό.