Έρευνες - Μελέτες

Η τρισδιάστατη εκτύπωση “the next big thing” στον τομέα της ιατρικής

3dhealth

Ιδιαίτερα θετική υποδοχή έχει επιφυλάξει ο τομέας της υγείας στην τεχνολογική επανάσταση των τρισδιάστατων εντυπώσεων (3D printing). Από τις ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των προσθετικών μελών που εκτυπώνονται σε 3D ψηφιακούς εκτυπωτές, μέχρι την παραγωγή του πρώτου χαπιού, το οποίο θα είναι εκτυπωμένο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο κλάδος της υγείας έχει κάνει, πλέον, mainstream τη χρήση του 3D printing.

Σε συγκεκριμένους τομείς της υγείας και της περίθαλψης, ήδη, οι εφαρμογές της τεχνολογίας 3D printing έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδουςΣχετική μελέτη της Gartner απαντά μάλλον θετικά στο ερώτημα εάν οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις είναι “the next big thing” στην ιατρική. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η σχετική ανάλυση, σε πολλούς τομείς της υγείας ήδη η τεχνολογία του 3D printing (3DP) έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, με αποτέλεσμα συγκεκριμένες εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης να αποτελούν, ήδη, τον κανόνα έναντι της παραδοσιακής μεθόδου. Για παράδειγμα, στον τομέα της περίθαλψης, ήδη το 3DP εφαρμόζεται στην κατασκευή ακουστικών βαρηκοΐας ή ιατρικών εμφυτευμάτων, με την τεχνολογία να επιτρέπει την εκτύπωση τυποποιημένων προϊόντων για κάθε ασθενή.

“Πρόκειται για μια απόδειξη ότι η μαζική χρήση 3DP για παραγωγή καταναλωτικών αγαθών είναι βιώσιμη. Μάλιστα, η μετάβαση από την παραδοσιακή κατασκευή στην εν λόγω μέθοδο χρειάστηκε λιγότερο από δύο χρόνια”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την εταιρεία, η τρισδιάστατη εκτύπωση σε πολλούς τομείς της υγείας και της περίθαλψης θα είναι η επικρατούσα τάση εντός των προσεχών δύο έως πέντε ετών.

Εφαρμογές
Ορισμένες ιατρικές τεχνολογίες 3DP, αν και δεν αποτελούν την επικρατούσα τάση, τείνουν να πάρουν πιο μαζική μορφή. Για παράδειγμα, η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται, εδώ και καιρό, στη δημιουργία τεχνητών μελών.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία, τα νέα προσθετικά μέλη, που κατασκευάζονται μέσω 3DP, πέραν του ότι είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά, απαιτούν μικρότερο χρόνο και κόστος κατασκευής, η λειτουργία των εμφυτευμάτων πιο βελτιωμένη, όπως και τα ποσοστό επιτυχίας κατά τη διαδικασία της επούλωσης.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, που μετατρέπει τρισδιάστατα μοντέλα σε πραγματικά, απτά αντικείμενα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, καθώς και στη μείωση του κόστους.

Το μέλλον
Εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά του 3D printing θα ωριμάσει περαιτέρω, καθώς μία σειρά κλάδων, που σήμερα δεν έχουν μπει ακόμη στη λογική της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα αρχίσουν να έλκονται από τα οφέλη της. Τη μεγαλύτερη ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να δώσουν οι τομείς της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και ο ιατρικός κλάδος, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς τρισδιάστατης εκτύπωσης.