Έρευνες - Μελέτες

Η χρήση mobile data θα υπερ-τριπλαστιαστεί έως το 2018

wifishutter

Με εκρηκτικές ταχύτητες διευρύνεται το ψηφιακό μας σύμπαν, καθώς - έως το 2018 - η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων εκτιμάται ότι θα υπερ-τριπλασιαστεί. Η “έκρηξη” των διακινούμενων mobile data προσφέρει στους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας μια “χρυσή” ευκαιρία να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους και να τονώσουν τα υφιστάμενα έσοδα.

Εκρηκτική αύξηση της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων κατά 59% το 2015 - Στα 52 εκατ. terabytes τα διακινούμενα mobile dataΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Gartner, που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση, για την τρέχουσα χρήση, η κίνηση mobile data αναμένεται να ενισχυθεί κατά 59%, για να φθάσει τα 52 εκατ. terabytes (TB). Το περιβάλλον για τα mobile data θα παραμείνει ελκυστικό τουλάχιστον έως το 2018, καθώς η διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων θα βαίνει διογκούμενη, φθάνοντας τα 173 εκατ. terabytes.

Οι αναλυτές της Gartner εκτιμούν ότι την έκρηξη της διακίνησης των mobile data θα τροφοδοτήσει η αυξανόμενη διείσδυση των δικτύων 3G και 4G, με τις σχετικές συνδέσεις να αυξάνονται από 3,8 δις το 2015 σε 5,1 δις το 2018. Η μετακίνηση των καταναλωτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, από συνδέσεις 2G σε συνδρομές σε δίκτυα νέας γενιάς θα ενισχύσει τη χρήση των mobile data. Ενισχυτικά προς τη διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων αναμένεται να λειτουργήσει και η αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones στη διεθνή αγορά.

Άλλη μια σημαντική αιτία για την αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων αποτελούν οι υπηρεσίες video streaming. Η διακίνηση data μέσω βίντεο αναμένεται να αντιστοιχεί στο 60% του συνόλου των δεδομένων που διακινούνται μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας έως το 2018, από 50% το 2015.

Γεωγραφικές διαφοροποιήσεις
Πάντως, η Gartner υπογραμμίζει ότι η αύξηση της χρήσης mobile data προφανώς και δεν θα είναι ισόρροπη ανά τον πλανήτη, καθώς ακόμη και μεταξύ “ώριμων” αγορών, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Γερμανίας, οι υφιστάμενες αποκλίσεις είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Gartner, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 χρηστών smartphones στις ΗΠΑ και ισάριθμων στη Γερμανία, έδειξε ότι οι Γερμανοί καταναλωτές είναι πιο σκεπτικοί για τη διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται πιο θετικοί στη χρήση δικτύων Wi-Fi για την κάλυψη των αναγκών τους.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι Γερμανοί καταναλωτές είναι πιο “αυστηροί” σε σχέση με τους Αμερικανούς στη χρήση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να “καταναλώσουν” μεγάλους όγκους δεδομένων για την παρακολούθηση - για παράδειγμα - βίντεο μέσω των “έξυπνων” κινητών τους. Οι αναλυτές της Gartner σημειώνουν ότι αυτή η στάση μεταφράζεται σε λιγότερα έσοδα ανά συνδρομητή για τις εταιρείες επικοινωνίας της Γερμανίας, σε σχέση με εκείνες στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετική με το εάν θα περίμεναν να βρεθούν σε δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να “κατεβάσουν” μια εφαρμογή ή να κάνουν video streaming, οι Γερμανοί καταναλωτές απαντούν θετικά σε ποσοστό 54% έναντι μόλις 36%, που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι Γερμανοί καταναλωτές είναι πιο “φειδωλοί” στη χρήση δεδομένων μέσω κινητού, με το 38% να δηλώνει ότι κάνει χρήση προγραμμάτων με μόλις 500MB σε μηνιαία βάση.