Έρευνες - Μελέτες

Οκτώ στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα θεωρούν την τεχνολογία εργαλείο για τη δουλειά τους

peoplewalk

Ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας «βλέπουν» σχεδόν 8 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα την αυξανόμενη επίδραση της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα ένα ποσοστό 79% δηλώνει ότι βλέπει τη διείσδυση της τεχνολογίας ως μια ευκαιρία στη δουλειά του. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχει και ένα ποσοστό, μικρό μεν, των Ελλήνων εργαζομένων, που διατηρούν φοβική σχέση με την τεχνολογία.



Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, όπου περιλαμβάνονται τα σχετικά στοιχεία, το 13% των Ελλήνων εργαζομένων θεωρεί ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ενώ το 75% πιστεύει ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία θα επηρεάσουν τη θέση του κατά τα προσεχή έτη.
“Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ωφεληθεί από την πρόοδο της τεχνολογίας και είναι ευχάριστο που στην Ελλάδα ένα τόσο μεγάλο ποσοστό το αντιλαμβάνεται. Είναι αντίστοιχα σημαντικό, όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να βλέπουν τις τεχνολογικές εξελίξεις ως ευκαιρίες βελτίωσης των δεξιοτήτων τους και απόκτησης νέων γνώσεων” σχολίασε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Randstad Hellas, κυρία Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνεται ελαφρά ο φόβος απώλειας εργασίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέγραψε για την Ελλάδα περαιτέρω μείωση 1% στο φόβο απώλειας της θέσης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε κατά 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας αυξήθηκε επίσης στη Σλοβακία (+1%), τη Νέα Ζηλανδία (+8%), το Λουξεμβούργο (+8%) και την Ινδία (+5%).

Εργασιακή ικανοποίηση
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας συνολικά στο 59%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι στο Μεξικό (80%), τη Νορβηγία (79%) και την Ινδία (77%) συνεχίζουν να είναι οι πιο ικανοποιημένοι με τον εργοδότη τους. Μείωση 7% και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται στη Γερμανία φτάνοντας το 67%. Οι εργαζόμενοι με τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους είναι στην Ιαπωνία (40%) και το Χονγκ Κονγκ (46%). Στην Ουγγαρία η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά -9%, και τώρα κατατάσσεται σε μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση παγκοσμίως (48%).

Η τέλεια δουλειά
Πάντως, στην Ελλάδα μόνο το 36% δήλωσε ότι έχει την τέλεια δουλειά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι 56%. Λίγο πάνω από το μισό των ερωτηθέντων (54%) σχολίασε, επίσης, ότι βλέπει την τρέχουσα εργασία του ως έναν τρόπο να κερδίζει τα προς το ζην και τίποτα περισσότερο. Επίσης, το 74% είναι πεπεισμένο ότι θα εργάζεται σε μια παρόμοια θέση σε τρία χρόνια από τώρα.
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων επικεντρώνονται στην προαγωγή μειώθηκε κατά 1%, στο 57%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, οι Ιταλοί εργαζόμενοι σε ποσοστό 82%, είναι οι περισσότερο επικεντρωμένοι στην προαγωγή τους, και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία (75%), τη Γαλλία (74%), τη Γερμανία (75%), το Λουξεμβούργο (72%) και την Τουρκία (69%). Οι Ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη έμφαση στην προαγωγή είναι η Νορβηγία (35%), η Σουηδία (36%) και η Δανία (38%).

Οι σημαντικότεροι λόγοι για αλλαγή εργασίας
Στην Ελλάδα, το 82% των ερωτηθέντων θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να αλλάξει θέση εργασίας, εάν είχε προσφορά για περισσότερα χρήματα και το 76% δήλωσε ότι θα άλλαζε θέση εργασίας προκειμένου να βελτιώσει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας του.
Τέλος, το 59% θα άλλαζε θέση εργασίας εάν μπορούσε να βρει μια δουλειά που να ταιριάζει καλύτερα με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, παρά το γεγονός ότι το 62% δήλωσε ότι η τρέχουσα εργασία του είναι σχετική με την εκπαίδευσή του.

Νατάσα Φραγκούλη