Έρευνες - Μελέτες

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά εξαετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα - Σταδιακή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

peoplewalk_s





Σε ανοδική τροχιά επανήλθε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, έπειτα από τη μικρή διόρθωση του Απριλίου, διαμορφούμενος σε 99,1 (από 95,4) μονάδες, που συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αυτή η επίδοση συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι εν γένει θετικές, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο βελτιώνονται, ενώ στις Κατασκευές κυριαρχεί η σταθερότητα. 

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε, για τρίτο κατά σειρά μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και τον δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται. Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητα τους ανακάμπτουν αισθητά, ενώ αντίθετα εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Στο δε Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.

Εξάλλου, σε επίπεδο Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται οριακά.  

Σημαντική είναι πάντως η βελτίωση στις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, που έλκει το συνολικό δείκτη προς τα πάνω.   

Επιμέρους δείκτες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, μετά τη μικρή πτώση του Απριλίου, κινήθηκε ανοδικά το Μάιο, στις 95,1 (από 91,9) μονάδες, επίπεδο που είναι ανώτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό (92,6 μον.). Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε, κυρίως, η εξομάλυνση του ισοζυγίου στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και λιγότερο η ήπια κάμψη στις αρνητικές εκτιμήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης.

Στο λιανικό εμπόριο διαπιστώνεται βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους κλάδους, με ανοδική τάση στις πωλήσεις. Αναλυτικά, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο το Μάιο διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Απριλίου, στις 86,2 (από 80,1) μονάδες, σε ανώτερη επίδοση σε σχέση και με την αντίστοιχη περσινή (79,5 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ανακάμπτουν, σε όλους τους εξεταζόμενους κλάδους, με τα αποθέματα να διατηρούνται ελαφρώς χαμηλά για την εποχή. 

Στο μεταξύ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινήθηκε οριακά ανοδικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 84,2 (από 83,0) μονάδες, σε επίδοση πάντως υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περσινής (69,3 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, η βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται εν πολλοίς από τη μικρή επιδείνωση της τρέχουσας ζήτησης, αλλά και την εξασθένηση των θετικών προβλέψεων για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου.  

Τέλος, στις Κατασκευές υπήρξε σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, με το σχετικό Δείκτη να κινείται το Μάιο κοντά στα επίπεδα του Απριλίου, στις 80,9 (από 81,2) μονάδες, αρκετά όμως υψηλότερα σε σχέση με πριν ένα χρόνο (65,7 μονάδες).



© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014