Έρευνες - Μελέτες

Μειώνονται οι πωλήσεις tablet 3G στην Ευρώπη - Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα μοντέλα με Wi-Fi

tabletnew2013_s





Την κατιούσα πήραν, το 1ο τρίμηνο του 2014, οι πωλήσεις tablets με συνδεσιμότητα 3G στη Δυτική Ευρώπη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, η πτωτική πορεία διαπιστώνεται σε μία χρονική συγκυρία, που η μέση τιμή των σχετικών συσκευών βρίσκεται επίσης σε φθίνουσα τροχιά, κατερχόμενη στα €181 από €271. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η εταιρεία Context, η πτώση της δημοτικότητας των tablets με συνδεσιμότητα 3G αποδίδεται - σε μεγάλο βαθμό - στη σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi δίκτυα.  

Έτσι, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2013 τα tablets με Wi-Fi αντιπροσώπευαν ποσοστό 59% του συνόλου των πωλήσεων, με το 3G να αντιστοιχεί στο 27% και το 4G στο 14%, το 1ο τρίμηνο του 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 73%, 12% και 15%. Η Context διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις tablets με συνδεσιμότητα 3G μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το 1ο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ειδικά σε κάποιες αγορές, η πτώση των πωλήσεων είναι κάτι παραπάνω από έντονη, καθώς για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν, το εξεταζόμενο διάστημα, κατά 34%.

“Είναι πλέον σαφές ότι η διαδεδομένη χρήση του Wi-Fi στο περιβάλλον του σπιτιού και η αυξημένη διαθεσιμότητα δωρεάν Wi-Fi hot spots έχουν αντίκτυπο στην επιλογή των καταναλωτών”, σχολίασε ο Marie-Christine Pygott, αναλυτής της Context. 

Αντέχει το 4G
Αντοχές, αν και περιορισμένες, στην “επέλαση” του Wi-Fi επιδεικνύουν οι συσκευές με δυνατότητα συνδεσιμότητας σε δίκυτα 4G, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά περίπου 12%. Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, που - εν πολλοίς - θεωρείται βαρόμετρο για τον κλάδο της τεχνολογίας στην Ευρώπη, βίωσε το 1ο τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων tablets με δυνατότητα σύνδεσης σε 3G δίκτυα, η οποία ποσοστιαία μεταφράστηκε σε 82%. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις tablets, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδύκτυο μόνο μέσω Wi-Fi, αυξήθηκαν κατά 36% το εξεταζόμενο διάστημα.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις πωλήσεις tablets με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 3G, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία (-58%), την Ισπανία (-49%) και τη Γαλλία (-72%). Ωστόσο, ορισμένες χώρες έκαναν ρεκόρ αύξησης των πωλήσεων κατά την ίδια περίοδο, όπως η Ιταλία (+102%) και η Σουηδία (+45%).

Η Ευρώπη λατρεύει το Wi-Fi
Τα στοιχεία της Context έρχονται να επιβεβαιώσουν τις έρευνες, που θέλουν τους Ευρωπαίους να είναι ένθερμοι οπαδοί του ασύρματου διαδικτύου. Έτσι, ενώ το 2012, το 71% του συνόλου της ασύρματης κυκλοφορίας δεδομένων στην Ε.Ε. έγινε με έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες που χρησιμοποιούν Wi-Fi, το εν λόγω ποσοστό ενδέχεται να αυξηθεί σε 78% έως το 2016. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δείχνουν πώς το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές από τη χρήση ζωνών ασύρματης πρόσβασης αλλάζει τις συνήθειες, με την ανάγκη για διάθεση επιπλέον ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την ικανοποίηση αυτής της αυξανόμενης ζήτησης να είναι επιτακτική.

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr