Έρευνες - Μελέτες

Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι το ΙΟΒΕ: Εφικτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2014

anergia_s





Ανάπτυξη, αν και με οριακό πρόσημο, και υποχώρηση της ανεργίας στο 26%, μία μονάδα χαμηλότερα από το περασμένο έτος, “βλέπει” για το 2014 το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί φέτος σε μικρό βαθμό και συγκεκριμένα κατά 1,5-2%, σε αντίθεση με την περυσινή συρρίκνωσή της κατά 6,0%. Πάντως, οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημόσιου τομέα υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος μικρότερες από ό,τι το 2013 και θα κυμανθούν περίπου στο 3%. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των δημόσιων δαπανών για επενδυτικούς σκοπούς, από τα έως τώρα στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκύπτει σημαντική επιτάχυνση του σε σχέση με πέρυσι, κατά 80% στο 1ο δίμηνο του 2014. 

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία και συνεκτιμώντας τις τάσεις στις παραμέτρους του επενδυτικού περιβάλλοντος, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν το 2014, κατά περίπου 5-8%. Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνουν το 2014 και οι εξαγωγές, αν και σε αντίθεση με πέρυσι, η αύξηση τους θα προέλθει κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - από την αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, μέσω του μεγαλύτερου διεθνούς τουριστικού ρεύματος και της ενίσχυσης των μεταφορικών δραστηριοτήτων. Στον αντίποδα, στο σκέλος των εξαγωγών αγαθών, η ανακάμπτουσα Ευρωζώνη δεν φαίνεται να δημιουργεί την αναμενόμενη δυναμική στη ζήτηση της για ελληνικά προϊόντα. Συνισταμένη των τάσεων στις δύο βασικές συνιστώσες των εξαγωγών αναμένεται να είναι η άνοδος τους φέτος κατά 3-4%.  

Αποκλιμάκωση ανεργίας
Σε ό,τι αφορά το δείκτη της ανεργίας το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση θα προέλθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και θα διευκολυνθεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%).

Επιπλέον, από τις αρχές του 2ου τριμήνου η εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις θα αυξηθεί, καθώς η περυσινή αβεβαιότητα για την αύξηση του διεθνούς τουρισμού και κυρίως για την ένταση της έχει καμφθεί, με τις φετινές προοπτικές για τη διεθνή τουριστική κίνηση να είναι καλύτερες των περυσινών. Η απασχόληση θα τονωθεί στο τρέχον εξάμηνο από τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους. Στον αντίποδα, ανασχετικά στην άνοδο της απασχόλησης θα επενεργήσει η συνέχιση της αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Επιχειρηματικό περιβάλλον
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα βελτιώθηκαν, σε επίπεδο τομέων, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε όλους τους τομείς και περισσότερο στις Κατασκευές (κατά +9 μον.). Στη Βιομηχανία, η σχετική άνοδος του δείκτη έφθασε τις 5 μονάδες, στις Υπηρεσίες τις 4 και στο Λιανικό Εμπόριο τις 7 μονάδες. Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο αρνητικός δείκτης κερδίζει το υπό εξέταση τρίμηνο 2 μονάδες, κυρίως λόγω της βελτίωσης του Μαρτίου, παραμένοντας ακόμη πολύ χαμηλά.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014