Έρευνες - Μελέτες

ΙΟΒΕ: Περίπου 380.000 άτομα βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013

peoplewalk293

 

Φθίνουσα βαίνει η πορεία των Ελλήνων που ρισκάρουν, αυτήν την περίοδο, μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, 450.000 Έλληνες βρίσκονται (στοιχεία 2012) στο στάδιο εκκίνησης μιας νέας εταιρικής δραστηριότητας, νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 18 – 64 ετών) και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 8%, που είχε καταγραφεί το 2011 για την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του 2013 καταγράφουν περαιτέρω πτώση του δείκτη στο 5,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων, που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013, ήταν περίπου 380.000 ή 70.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2012. Η πτώση, βεβαίως, συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς η ύφεση συρρικνώνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θεωρούνται βιώσιμες.



Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα με τίτλο “Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;”, που παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αντιλήψεις στην Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών, εντός του επόμενου εξαμήνου, καταγράφεται στο 12,9% και είναι μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως. Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο 2008-2011 παρατηρείται μια σαφής αντιστροφή της πτωτικής τάσης (σημειώνεται ότι το 2011 ήταν 10,9%).

Θετικό γεγονός
Η έρευνα, πάντως, καταγράφει και πολλά θετικά σημάδια, καθώς πάνω από το ένα τρίτο (36,32%) των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων προέρχεται από το ηλικιακό κλιμάκιο 25 - 34 ετών. Πρόκειται για θετικό γεγονός, καθώς μπορεί να υποτεθεί ότι οι νεότερες ηλικίες φέρνουν μαζί τους, στον επιχειρηματικό στίβο, νέες ιδέες και διάθεση πειραματισμού. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, ακόμα και αν αξιολογήσει κανείς θετικά αυτό το στοιχείο, είναι βέβαιο ότι αυτό που εξηγεί την τάση είναι η μεγάλη ανεργία των νέων στη χώρα μας, που απωθεί όλο και μικρότερες ηλικίες από την ελπίδα της εύρεσης μισθωτής εργασίας, άρα τις στρέφει προς κάποιου είδους αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριοποίηση.

Θέσεις εργασίας
Σχετικά με τις προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης, από το σύνολο του δείγματος κατά την έρευνα πληθυσμού το 2012, το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών δήλωναν ότι δεν προσδοκούν να δημιουργήσουν πάνω από τέσσερις νέες θέσεις απασχόλησης σε βάθος πενταετίας, ενώ μόλις το 0,67% προσδοκούσε να δημιουργήσει μεταξύ 5 και 19 νέες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας εξακολουθεί να αναπαράγει τη βασική δομή της ελληνικής οικονομίας: μιας οικονομίας, που βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν αναπτύσσονται και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναλύοντας το βαθμό εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων προκύπτει πως το 2012 το 20,6% των νέων επιχειρηματιών δήλωναν ότι πάνω από το 25% των πελατών τους θα προέρχονται από το εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόνο 16,1%. Από την άλλη πλευρά, 51,3% των νέων επιχειρηματιών δήλωναν ότι θα απευθυνθούν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 44,8%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κρίση έχει ενεργοποιήσει δύο αντιθετικές τάσεις, οι οποίες ενδεχομένως αντανακλούν αφενός το συντηρητικό προσανατολισμό των εγχειρημάτων, που ξεκινούν κυρίως για λόγους ανάγκης, αφετέρου τον περισσότερο αισιόδοξο προσανατολισμό των εγχειρημάτων, που έχουν ως κίνητρο την εκμετάλλευση των ευκαιριών, που έχει αναδείξει η κρίση.

Νατάσα Φραγκούλη