Έρευνες - Μελέτες

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

busres_s



Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, με ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές διαπιστώνει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ επιτρέπουν μερική μόνο αισιοδοξία, αφού συνοδεύονται από τη διαπίστωση περί επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.



Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινήθηκε τον Ιανουάριο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 92,6 (από 91,4) μονάδες.

Όπως υπογραμμίζει ο ΙΟΒΕ, ο δείκτης κλίματος κινείται με μικρές διακυμάνσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες, καθώς υπάρχει η αίσθηση αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις προσδοκίες τους σε νέα επίπεδα, με το βαθμό απαισιοδοξίας να έχει αμβλυνθεί, αλλά και με το συνολικό δείκτη να μην ενισχύεται σημαντικά.

“Αν και ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι τους μήνες πριν από εκλογικές διαδικασίες το οικονομικό κλίμα τείνει να βελτιώνεται, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης, ο χαρακτήρας των προγραμματισμένων για τον Μάιο εκλογών ενδεχομένως να μην επιτρέψει ισχυροποίηση των προσδοκιών”, εκτιμά ο ΙΟΒΕ.

Επιμέρους Κλάδοι
Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τους δείκτες στα εκτιμημένα αποθέματα και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητοι.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κερδίζουν έδαφος.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται ελαφρά.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση κερδίζει αισθητά έδαφος.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ και στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται περαιτέρω κάμψη. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν λιγότερο δυσμενείς.

Βιομηχανία
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε οριακά τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 84,7 μονάδες (από 83,4), μία μονάδα υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδό του. Η ασθενής βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή της επόμενης περιόδου αντισταθμίζεται από την άνοδο στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, με τις αντίστοιχες για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση να παραμένουν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια οι τάσεις στους δείκτες, που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι μικτές: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζονται οριακά βελτιωμένες (+2 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, όσο και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες καταγράφουν περαιτέρω επιδείνωση (στις -27 από -22 και στις +4 από +9 μονάδες οι αντίστοιχοι δείκτες).

Στο μεταξύ, ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση συνεχίζει να κινείται πτωτικά, στις -12 (από -24) μονάδες, με μόλις το 4% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της απασχόλησης και το 17% (από 29%) πτώση της εντός του προσεχούς τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, σχεδόν τα 2/5 των επιχειρήσεων (από 32%) εκτιμούν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες, το 36% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 17% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια, το 3% τον ανεπαρκή κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και ένα 5% τους παράγοντες που συνδέονται με την τρέχουσα ύφεση και την οικονομική συγκυρία.



Κατασκευές
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινήθηκε έντονα θετικά τον Ιανουάριο, φτάνοντας στις 75,2 μονάδες (από 56,9), στα επίπεδα δηλαδή του περασμένου διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών βελτιώνονται, αν και παραμένουν έντονα αρνητικές, ενώ και οι αντίστοιχες για την απασχόληση καταγράφουν σημαντική άνοδο που φέρνει το σχετικό δείκτη πλέον σε οριακά μόνο αρνητικά επίπεδα. Αναλυτικότερα, ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνεται 8 μονάδες και διαμορφώνεται στις -55, με το 69% (από 74%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών του το επόμενο τρίμηνο και ένα 13% (από 7%) να αναφέρει το αντίθετο.

Το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει σημαντικό έδαφος και ανέρχεται στη -1 μονάδα (από -24 μονάδες), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται επίσης, αν και ελαφρά, με το σχετικό αρνητικό δείκτη να κινείται στις -22 (από -24) μονάδες.

Λιανικό Εμπόριο
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Ιανουάριο παρουσίασε ήπια βελτίωση και διαμορφώθηκε στις 79,9 (από 75,5) μονάδες, σε αρκετά υψηλότερα πάντως επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (62,6 μονάδες). Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, καθώς φαίνεται να συνεχίζεται η ελαφρά αυξημένη αγοραστική κίνηση.

Αναλυτικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους εξομαλύνονται αρκετά, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -14 (από -32) μονάδες και το 46% (από 56%) των επιχειρήσεων να αναφέρει χαμηλές πωλήσεις. Αντίθετα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο χάνουν ελαφρά έδαφος, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -30 (από -22) μονάδες και το 47% (από 37%) των επιχειρήσεων να αναμένει πτώση πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

Υπηρεσίες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται στις 77,3 (από 73,2) μονάδες, σε ανώτερη επίδοση έναντι της αντίστοιχης περσινής (58,9 μονάδες). Από τις κύριες συνιστώσες του δείκτη, είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου που επηρεάζει το δείκτη και υπεραντισταθμίζει την επιδείνωση της τρέχουσας ζήτησης και της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται στις -17 (από -11) μονάδες, ενώ το θετικό ισοζύγιο εκτιμήσεων για τη ζήτηση του τρέχοντος τριμήνου τον Ιανουάριο ισοσκελίζεται. Όμως στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου, καταγράφεται αλλαγή τάσης με το σχετικό δείκτη να γίνεται θετικός, στις +6 (από -3) μονάδες, καθώς υπερισχύουν όσοι αναμένουν ενίσχυση της ζήτησης.