ΕΙΤΟ: Ένας στους τρεις οργανισμούς στην Ευρώπη θα έχει απαντήσει θετικά στην πρόκληση των Big Data έως τα τέλη του 2014

Έρευνες - Μελέτες

24 Δεκεμβρίου 2013Πρόσβαση σε Big Data στον τομέα της παραγωγής αναμένεται να παρέχει, μέχρι το τέλος του 2014, περίπου ένας στους τρεις Οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη. Η εκτίμηση ανήκει στο European Information Technology Observatory (ΕΙΤΟ) και περιλαμβάνεται σε μελέτη με τίτλο “Big Data στην Ευρώπη: Εξέλιξη και Επανάσταση”, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει σήμερα ο ΣΕΠΕ. Ο ΕΙΤΟ, στηρίζει την εκτίμησή του στο γεγονός ότι περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ποσοστό 40%), βάσει των στοιχείων που επικαλείται και τα οποία προέρχονται από τη μελέτη της IDC “European Software Survey 2013”, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν τη χρήση των Big Data εντός των προσεχών 12 μηνών. Το αντίστοιχο ποσοστό των Οργανισμών, που δήλωναν το 2012 ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν την ενσωμάτωση των Big Data στις δραστηριότητές τους, ανερχόταν σε 25%.  

Βέβαια, όπως παρατηρεί ο ΕΙΤΟ, παρά τις διακηρυγμένες ήδη από το 2012 προθέσεις των Οργανισμών να ενισχύσουν σημαντικά τη χρήση των Big Data, τελικά το 2013 μόλις το 21% απαντά ότι παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε Big Data. Η διαπίστωση της IDC, την οποία ενστερνίζεται ο ΕΙΤΟ, είναι ότι σήμερα υπάρχει σημαντική υστέρηση σε σχέση με την “ώριμη” αγορά των ΗΠΑ και δη της Βόρειας Αμερικής, στην πορεία των Big Data στην Ευρώπη.

 Τα στοιχεία της έρευνας είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρα, καθώς η αγορά των Big Data βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε. αυτήν την περίοδο, με την αρμόδια Επίτροπο, κυρία Neelie Kroes, να δηλώνει πολύ πρόσφατα ότι τα Big Data “πρέπει να γίνουν κάτι παραπάνω από μία φράση της μόδας, πρέπει να γίνουν η “συνταγή” για μία ανταγωνιστική Ευρώπη". 

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ΕΙΤΟ μπορεί να υποδεικνύουν τη διαφορά μεταξύ της ώριμης αγοράς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο θέμα των Big Data, ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν υπέρ της πρόθεσης περαιτέρω ανάπτυξης του εν λόγω τομέα. Και αυτό καθώς η ενσωμάτωση μεγάλων συνόλων δεδομένων (big data) σε μια επιχείρησή ή σε έναν Οργανισμό εκτιμάται ότι έχει τη δυναμική να δημιουργήσει ευκαιρίες για μετασχηματισμό των εταιρικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, με το δεδομένο ότι ο όγκος και η πολυπλοκότητα αυτών των δεδομένων διαρκώς αυξάνουν, η υιοθέτηση των Big Data αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρόκληση για κάθε μεγάλη εταιρεία ή Οργανισμό. 

Αισιόδοξες εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, ο αριθμός των συστημάτων Hadoop (open-source τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποθήκευσης και διαχείρισης πληροφοριών, που φτάνουν σε επίπεδο petabytes) είναι σήμερα μικρός, αλλά η διείσδυση τους αναμένεται να αυξηθεί. Για του λόγου το αληθές, σήμερα μόνο το 8% των ευρωπαϊκών οργανισμών εργάζονται με πλατφόρμες Hadoop. Εξ αυτών το 4% τις χρησιμοποιεί σε πιλοτική βάση, ενώ το άλλο 4% τις έχει ενσωματώσει στην παραγωγή. 

Η σταδιακή υιοθέτηση της ανάλυσης Big Data στην παραγωγή εκτιμάται, από τον ΕΙΤΟ, ότι θα φέρει την επανάσταση στο ΙΤ, καθώς η ενσωμάτωσή τους βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την ανάγκη όλο και περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων από τους κλάδους Υγείας, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίες υιοθετούν την τεχνολογία προκειμένου να αλλάξουν εκ θεμελίων την υποδομή, που διαθέτουν για την επεξεργασία δεδομένων, ώστε να προσαρμοστούν σε μια νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών.  

Μάλιστα ο τομέας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών φαίνεται να είναι ο πιο “προχωρημένος” στην ενσωμάτωση των Big Data στην εταιρική λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των εταιρειών του κλάδου, που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν τη χρήση των Big Data τους επόμενους 12 μήνες αγγίζει το 92%. Ήδη το 9% των επιχειρήσεων του τομέα, πανευρωπαϊκά, χρησιμοποιεί πλατφόρμες Hadoop στην παραγωγή και άλλο ένα 7% κάνει χρήση τους σε πιλοτικό επίπεδο.  

Ευρωπαϊκή αγορά Big Data
Στη σύσκεψη των αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο, ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν, αφορούσε στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για τα big data.  

“Η δράση της Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο συνθηκών για µια ενιαία αγορά στον τοµέα της υπολογιστικής µμεγάλων συνόλων δεδομένωνκαι της υπολογιστικής νέφους, ιδίως µε την προώθηση υψηλών προτύπων για ασφαλείς, ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες”, αναφέρει στο κείμενο των συμπερασμάτων. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει την εγκαθίδρυση ισχυρού δικτύου εθνικών ψηφιακών συντονιστών, το οποίο θα µμπορούσε να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπολογιστικής νέφους, της υπολογιστικής µμεγάλων συνόλων δεδομένων και της υπολογιστικής ανοικτών δεδομένων.

Η εξέλιξη των Big Data στην Ευρώπη – 2012/2013

Πηγή: IDC European Software Survey 2012 & 2013
Σημ. Απαντήσεις Συμφωνώ αρκετά/Συμφωνώ 2013 (n=700) και 2012 (n=300)

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ