Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων - Στο 81% το μερίδιο του Android, σύμφωνα με την IDC

Έρευνες - Μελέτες

15 Νοεμβρίου 2013Όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για smartphones το 3ο τρίμηνο του 2013 διαπιστώνουν οι αναλυτές. Το λειτουργικό Android της Google κατέκτησε το εξεταζόμενο διάστημα όχι μόνο την πρώτη θέση, αλλά και νέο ρεκόρ, καθώς αντιπροσώπευε ποσοστό 81% του συνόλου της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC, ο αριθμός των Android συσκευών, που πωλήθηκαν στη διεθνή αγορά το 3ο τρίμηνο του 2013, υπερέβη τα 211 εκατομμύρια από 139,9 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, πετυχαίνοντας αύξηση 51,3%. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των πωλήσεων smartphones, που κάνουν χρήση λειτουργικού Android, οι συσκευές της Samsung αντιπροσώπευαν, το 3ο τρίμηνο, ποσοστό 36,9%. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IDC, αυξανόμενη βαίνει και η διείσδυση του λειτουργικού της Microsoft Windows Phone, που αν και το μερίδιο αγοράς του παραμένει χαμηλό, η αύξηση των πωλήσεων (σε τεμάχια) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα επίπεδα ρεκόρ του 156%. Αναλυτικά, σύμφωνα με την IDC, στη δεύτερη θέση, μετά το Android βρέθηκαν οι συσκευές με λειτουργικό iOS, του οποίου το μερίδιο αγοράς μεταξύ των συστημάτων κατήλθε σε 12,9% από 14,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτους αριθμούς, στην παγκόσμια αγορά, διατέθηκαν 33,8 εκατομμύρια συσκευές iOS από 26,9 εκατομμύρια το 3ο τρίμηνο του 2012, που μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 25,6%.  

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, σύμφωνα με την IDC, βρέθηκε το λειτουργικό Windows Phone, με μερίδιο αγοράς 3,6% από 2% το 3ο τρίμηνο του 2012. Στη διεθνή αγορά πωλήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 9,5 εκατομμύρια συσκευές με το συγκεκριμένο λειτουργικό από 3,7 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τέλος, την τέταρτη θέση μεταξύ των συστημάτων κατέλαβε το λειτουργικό της BlackBerry, με συνολικές πωλήσεις 4,5 εκατομμύρια το 3ο τρίμηνο του 2013 από 7,7 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 41,6%. Το μερίδιο αγοράς του εν λόγω λειτουργικού κινήθηκε στα επίπεδα του 1,7% από 4,1% το 3ο τρίμηνο του 2012.   

Τα τέσσερα κορυφαία λειτουργικά συστήματα το τρίτο τρίμηνο του 2013 - Πωλήσεις σε εκατομμύρια τεμάχια και μερίδια αγοράς

Λόγω τιμής
“Τα smartphones με λειτουργικό Android και Windows Phone συνέχισαν να οδηγούν την αγορά το 3ο τρίμηνο του 2013. Παρά τις διαφορές στα μερίδια αγοράς τους και τα δύο συστήματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την τιμή”, σχολίασε εκ μέρους της IDC ο Ramon Llamas. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι δύο πλατφόρμες είναι συμβατές με μια ευρεία γκάμα επιλογών σε συσκευές, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τιμές αρκετά χαμηλές, ώστε να είναι προσιτές στη μαζική αγορά. “Και αυτό ακριβώς, το ευρύ καταναλωτικό κοινό, είναι η κινητήρια δύναμη, που ωθεί το σύνολο της αγοράς προς τα εμπρός", κατέληξε.

Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής οι αναλυτές παρατηρούν ότι και το 3ο τρίμηνο συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών. Η μέση τιμή πώλησης στην κατηγορία των smartphones μειώθηκε κατά 12,5%, για να διαμορφωθεί στα $317.  

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ